Najveća investicija u zdravstvu

Do kraja godine bit će dovršena konstrukcija nove bolnice za žene i djecu na Sušaku

Barbara Čalušić

Suho zimsko vrijeme pogoduje radovima

Suho zimsko vrijeme pogoduje radovima

Konstrukcija se sastoji od dvije podzemne garaže, prizemlja i šest nadzemnih etaža. Objekt će se prostirati na 44.000 »kvadrata«, a uz zgradu, u ovoj će fazi biti sagrađeni i termoenergetski blok u kojem će se nalaziti kotlovnica, praonica, bolnička kuhinja, restoran i kafić, tehnička služba...



RIJEKA – Do kraja ove godine na gradilištu nove bolnice za žene i djecu na Sušaku trebala bi biti izgrađena cjelokupna konstrukcija nove zgrade, dugoočekivanoga projekta koji je više puta proglašen najvećom investicijom u hrvatskom zdravstvu od samostalnosti.


Zgrada bolnice za žene i djecu glavni je dio druge faze izgradnje nove bolnice koja je, sada već prije više od deset godina, započela izgradnjom zgrada dijalize i barokomore na Sušaku u što je tijekom više godina uloženo oko 90 milijuna kuna, dok je za novu bolnicu aktualna Vlada odobrila jamstva za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu od 875 milijuna kuna.


Počelo 2016.


Druga faza izgradnje nove bolnice započeta je 2016. godine iskopom građevinske jame te uređenjem novog objedinjenog hitnog prijema. Novi objekt objedinit će u jednoj zgradi kompletnu bolničku pedijatrijsku skrb, Kliniku za pedijatriju i Kliniku za dječju kirurgiju, kao i Kliniku za ginekologiju i porodništvo te sve bolničke laboratorije.




Glavni inženjer gradilišta Hrvoje Patekar iz Kamgrada objašnjava kako se radovi na izgradnji nove bolnice na Sušaku zasad odvijaju prema planu.


Gradnja nove bolnice za žene i djecu na Sušaku: Još se radi »ispod zemlje«


Gradnja nove bolnice za žene i djecu na Sušaku: Još se radi »ispod zemlje«



– Radovi su započeli 16. rujna prošle godine i prema ugovoru trebali bi biti dovršeni za 30 mjeseci, točnije 16. ožujka 2022. godine. Trenutno se radi armiranobetonska konstrukcija, kanalizacija i hidroizolacija. Općenito, najveći dio radova ove će godine biti radovi na konstrukciji, kaže Patekar. Kako dodaje, do kraja godine trebala bi biti dovršena cjelokupna konstrukcije nove bolnice koja se sastoji od dvije podzemne garaže, prizemlja i šest nadzemnih etaža.


– Uz glavnu zgradu veže se i tehnoenergetski blok, a i svi instalaterski radovi kreću vrlo brzo te će se kroz sljedećih nekoliko mjeseci krenuti i s izvođenjem svih instalacija, najavljuje Patekar koji kaže kako trenutno na gradilištu na Sušaku radi oko 160 radnika, uglavnom iz Kamgrada i GP-a Krk, tvrtki kojima je povjerena izgradnja druge faze nove riječke bolnice.


– Zasad nam vremenski uvjeti idu na ruku, zadovoljni smo. Kad je bio period s dosta padalina, izvodila se temeljna ploča te nam voda u tom slučaju nije smetala. Sad su, unatoč zimi, vremenske prilike dosta dobre, no kad zapuše bura, kad je jak vjetar, ova je pozicija buduće bolnice izuzetno neugodna te se s kranovima ne može raditi već se obavljaju drugi radovi unutar projekta, ističe Patekar.


Novi objekt će se prostirati na sveukupno 44 tisuće četvorna metra gdje će biti smješteno 249 kreveta. Uz novu bolničku zgradu, u ovoj će fazi biti sagrađeni popratni sadržaji – termoenergetski blok površine 16 tisuća četvornih metara u kojem će se nalaziti kotlovnica, praonica, bolnička kuhinja, restoran i kafić, tehnička služba i radionice te informatička služba.


Gradit će se višeetažno parkiralište površine 1.532 četvorna metra, a u cijelom novom kompleksu kojem valja pribrojiti i podzemne garaže glavne zgrade s 333 parkirna mjesta za automobile predviđeno je 605 parkirnih mjesta.


Nova bolnica za žene i djecu niče u blizini Kampusa


Nova bolnica za žene i djecu niče u blizini Kampusa



Nema probijanja


Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Davor Štimac uvjeren je da na ovom projektu neće doći do probijanja rokova jer za izgradnju i financiranje ovog velikog projekta nije upitno.


– Radovi na izgradnji nove riječke bolnice za žene i djecu koja bi trebala objediniti sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima započela je sredinom rujna 2019. i upravo smo ušli u peti mjesec izgradnje. Osim medicinskih sadržaja, gradi se i zgrada tehnoekonomskog bloka, kao i parkirališni prostori. Pred našim očima niče nova bolnica i već je izgrađena konstrukcija na nekoliko nivoa u obje glavne građevine, onoj bolnice i onoj tehnoekonomskog bloka. Na našim web stranicama građani mogu pratiti online proces gradnje tijekom 24 sata i uvjeriti se u opseg projekta i brzinu izgradnje. Radovi se odvijaju u očekivanim rokovima i ne sumnjamo da će tako biti i dalje s obzirom da su odlukama hrvatske Vlade osigurana kreditna sredstva. Očekivani završetak radova i useljenje u nove bolničke prostore očekujemo za nešto više od dvije godine, odnosno u travnju 2022. godine, zaključuje Štimac.