Božićna bajka

Djed Božićnjak dolazi u svoj novi dom u Parku prirode Učka

Marina Kirigin

Djed Božićnjak će darivati djecu koja žive na Učki i u obližnjim mjestima, kao i svu drugu djecu koja će ga posjetiti kako bi mu izrazila svoje želje. Zabavni će program obuhvatiti kreativnu radionicu izrade božićnih čestitki i prirodoslovne radionice



UČKA – Tradicionalno zimsko događanje za djecu »Božićna bajka u Parku prirode Učka« održat će se od 12. do 15. prosinca na prijevoju Poklon u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka i Grada Opatije.


Djed Božićnjak će i ove godine u svom ukrašenom domu na Učki četiri dana primati i slatkišima darivati djecu koja žive na Učki i u obližnjim mjestima, kao i svu drugu djecu koja će ga posjetiti kako bi mu izrazila svoje želje. Zabavni će program obuhvatiti kreativnu radionicu izrade božićnih čestitki i prirodoslovne radionice, a pravi obiteljski blagdanski ugođaj upotpunit će prigodna ugostiteljska ponuda.


– Napominjemo da Park prirode Učka ne ostvaruje prihod od naplate ulaznica na ovom događanju, nego se ono organizira sufinanciranim sredstvima Grada Opatije, Turističke zajednice Grada Opatije i Primorsko-goranske županije – istaknuo je Egon Vasilić, ravnatelj JU Park prirode Učka.


Darovi i slatkiši




– Djed Božićnjak opet će, na našu radost, posjetiti svoj učkarski dom na prijevoju Poklon, gdje će mališane razveseliti darovima i svima dragim slatkišima, a u Parku prirode Učka boravit će tijekom četiri dana – u četvrtak, 12. prosinca, od 16 do 19 sati, kada će darivati djecu koja žive na Učki, djecu iz Veprinca i općine Lupoglav i najmlađe članove ŠRK Zubatac iz Lovrana, a za svu drugu djecu koja mu žele priopćiti svoje želje u petak od 16 do 19 sati te tijekom subote i nedjelje od 13 do 19 sati – najavili su organizatori.



Poseban dar svome gradu i ove će godine biti Božićni koncert Opatijskog komornog orkestra (OKO), koji će se održati u nedjelju, 15. prosinca, s početkom u 19 sati u »njemačkoj crkvi«, odnosno crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Opatiji.– Ovog puta su OKO-vci odabrali poznatu Elgarovu Serenadu za gudače op. 20, kao i Dvije nordijske melodije Edvarda Griega. Obje skladbe na vrlo karakterističan i nadasve originalan način svojom pomalo atipičnom harmonijskom ekspresivnošću dočaravaju pomalo odmaknut britanski, odnosno skandinavski glazbeni jezik u odnosu na onaj kontinentalni. Nevjerojatna harmonijska inventivnost i muzička spontanost Griega, kao i osebujna orkestracija Elgara, će se uz melodije Amerikanca Barbera i njegovog poznatog Adagia, kao i jednog od najvećih europskih skladatelja današnjice, Estonca Arva Pärta, zvukovno materijalizirati u savršenom akustičnom Seidlovom prostoru crkve i odvesti Opatijce na još jedno osebujno glazbeno putovanje. Opatijski komorni orkestar i njegov voditelj Damir Smerdel će ovom glazbenom svečanošću uveličati i ovogodišnji opatijski Advent, a ulaz je slobodan – stoji u najavi koncerta.


Nakon što je Festival čokolade, najslađi opatijski vikend, tijekom proteklih dana ispunio grad najfinijim slatkim delicijama i brojnim programima, ali i tisućama posjetitelja koji su uživali u blagdanskoj atmosferi, Najljepši advent uz more u Opatiji se nastavlja.


Orašar i vilenjaci


Kako su najavili iz Turističke zajednice Grada Opatije, svakog dana tijekom tjedna, od 16 do 19 sati za mališane će u Šporeru biti otvorena Kućica orašara i vilenjaka s kreativnim radionicama, predstavama i animacijskim programima, a u večernjim satima druženje će se preseliti ispred Šporera, gdje se održavaju glazbeni programi i Božićni sajam koji je otvoren od 12 do 23 sata.


Tako će danas u 18 sati Kućicu orašara i vilenjaka posjetiti najmlađi članovi plesne skupine Lorena iz Rijeke, uz plesni nastup i modnu reviju Idexe brenda za djecu, a DJ Patak od 19 sati složit će party za sredinu tjedna Wednesday Night Disco Fever.


Pripremu za vikend će sutra prirediti animatori uz kreativnu radionicu »Moja pšenica« i DJ Alex Ivanov večernjim nastupom ispunjenim glazbenim hitovima. Ljubitelje klizanja podsjetili su na Ledenu čaroliju na Ljetnoj pozornici, božićni sajam i glazbene programe.