Veselje najmlađih

Dječja karnevalska povorka obasjala riječki Korzo maškaranom maštom i bajkom

Jakov Kršovnik

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Oko 5200 maškarica u 69 grupa i najraznolikijih maski od šumske bajke, vikinga, sirena i mornara, patuljaka, ronioca, veselih Egipćana, sunčane čarolije, rasplesane Afrike, riječke kiše do pirata s Hreljina, strašila s Mlake, kauboja ili Crvenkapice i vuka ostavili su dojam na sve koji su ih došli pogledati



RIJEKA – Karnevalsko sunce zasjalo je na 24. Dječjoj karnevalskoj povorci.


Najmlađi su subotnje poslijepodne proveli pod maskama šetajući Korzom te pokazali rad i trud koji su, zajedno sa svojim tetama i barbama iz vrtića, učiteljima i roditeljima, uložili kako bi svaka maska osvanula u najboljem svjetlu.


Oko 5200 maškarica u 69 grupa i najraznolikijih maski od šumske bajke, vikinga, sirena i mornara, patuljaka, ronioca, veselih Egipćana, sunčane čarolije, rasplesane Afrike, riječke kiše do pirata s Hreljina, strašila s Mlake, kauboja ili Crvenkapice i vuka ostavili su dojam na sve koji su ih došli pogledati.





Tradiconalno je povorku predvodila maškarana aristokracija na čelu s Meštrom Tonijem te kraljicom Riječkog karnevala Dorom Pilepić.



Uz njih su išli princ i princeza, Antonio Cofer-Kliner i Valeria Štimac te njihova pratnja. Zatim su slijedilimorčići, Prve riječke mažoretkinje te Gradska glazba Trsat.


Meštar Toni rekao istaknuo je Rijeku kao Europsku prijestolnicu klinaca, a Dora Pilepić da joj je lijepo vidjeti punih malih i lijepih maski te da je već uočila puno budućih kraljica.



Najsimpatičnija maškarana povorka zaključena je prohodom malih Zametskih zvončara, mićerih Grobničkih dondolaša i Halubajskih zvončara.


Najveći je broj grupa bio iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali došli su i gosti iz Zagreba, Like, Istre te Preserja, Slovenije.



Šarolikost boja, polet voditelja karnevalskih grupa, kao i vrckavost najavljivača grupa bili su neizostavan dio mesopusnog šušura.



Dječja je povorka nagovještaj velike Međunarodne povorke kazala nam je Ines Boban-Štiglić iz TZ grada Rijeke.


Izrazila je zadovoljstvo što postoji veliki interes za sudjelovanje na povorci iz svih dijelova Hrvatske te dodala da su upravo oni budućnost Riječkog karnevala i pravi čuvari tradicije.