Villa Ružić

Djeci s ljubavlju: Riječke sportašice snimile humanitarni kalendar

Ivana Kocijan

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



U ambijentu Spomeničke zbirke i knjižnice Mažuranić-Brlić-Ružić u Villi Ružić na Pećinama jučer je održano fotografiranje za humanitarni kalendar »Želimo vježbati vid 2018.« riječke udruge »…i djeci s ljubavlju«. Novi kalendar krase poznate sportašice, a jučer su pred objektivom osnivačice i predsjednica udruge, riječke fotografkinje Livije Mjeda pozirale strijelkinja Snježana Pejčić, gimnastičarka Ema Kajić i svjetska prvakinja u mačevanju Lea Li Ming.


Udruga »…i djeci s ljubavlju« u javnosti je prepoznatljiva po kalendaru koji izrađuje svake godine, a čiji je prihod od prodaje usmjeren za kupnju medicinske i rehabilitacijske opreme. Ove je godine započela s pripremom nacionalne kampanje »Želimo vježbati vid« koja će se odvijati tijekom ove i sljedeće godine s ciljem podizanja svijesti, edukacije građana i organiziranja kampanja o problematici slabovidne djece u Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj i problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca, suočena s nedostatkom adekvatne opreme.


Prema svjetskim statistikama danas u društvu ima 40 do 50 posto slabovidnih i slijepih osoba, no u Hrvatskoj ne postoji registar slabovidnih i slijepih osoba i djece. Ove će godine sredstva prikupljena prodajom kalendara biti namijenjena projektu »Želimo vježbati vid« i kupnji asistivne tehnologije za odjel slabovidne djece pri OŠ Pećine u Rijeci.




Potporu projektu fotografiranjem za kalendar pružile su i druge poznate sportašice. Dosad su se tako fotografirale: sinkro plivačice Rebecca Domika i Iva Matanović, kuglačica Ljiljana Peroš, rukometašica Katarina Ježić, skijašica Ida Štimac, plivačice Sanja Jovanović i Sanja Polić. Fotografiranje će se nastaviti i u kolovozu kada će pred objektiv stati dvije poznate dame – atletičarka Sara Kolak i skijašica Ana Jelušić Black. Cijena kalendara iznosi 50 kuna.