"Oblikuj svoj svijet!"

Djeca na Eko Limach Festu u Kastvu učila, stvarala i vrtlarila

P. N.

Kreativna radionica ‪#‎jUHU‬  na kojoj su najmlađi uz pomoć roditelja stvarali svoja umjetnička djela u 2D i 3D tehnici kolaža

Kreativna radionica ‪#‎jUHU‬ na kojoj su najmlađi uz pomoć roditelja stvarali svoja umjetnička djela u 2D i 3D tehnici kolaža

Poznati TV voditelj i komičar Davor Jurkotić vodio je cjelodnevni program, a svojim šalama zabavljao je i najmlađe i roditelje. Trgovi Fortica i Lokvina te ulice i trgovi u povijesnoj gradskoj jezgri bili su preplavljeni dječjom igrom, smijehom, veseljem, zabavom, a djeca su pokazala veliku znatiželju za svladavanjem novih vještina i znanja



Pod motom ’Oblikuj svoj svijet!’, u povijesnoj jezgri Kastva prošlu nedjelju održan je Eko Limach Fest, prvi pravi dječji eko festival na otvorenom koji je privukao više od 2000 posjetitelja. ELF je bio dio manifestacije Jelenina, a velikodušno ga je podržao Grad Kastav, prijatelj djece i ekologije.


Zajedno sa svojim roditeljima, eko limachi su kroz igru, sport, glazbu i kreativno-edukativne radionice interaktivno učili o održivom razvoju, važnosti očuvanja prirode i okoliša, zdravog života i zdravih sportskih i prehrambenih navika.


Poznati TV voditelj i komičar Davor Jurkotić vodio je cjelodnevni program, a svojim šalama zabavljao je i najmlađe i roditelje. Trgovi Fortica i Lokvina te ulice i trgovi u povijesnoj gradskoj jezgri bili su preplavljeni dječjom igrom, smijehom, veseljem, zabavom, a djeca su pokazala veliku znatiželju za svladavanjem novih vještina i znanja.


Umjetnički nakit, fitoterapija, kreativni kolaži, zdrava hrana…




U sklopu #smART radionice izrade nakita i nosivih objekata od prirodnih materijala pod vodstvom studentica likovne akademije Anje Jelavić, Dore Filipović, Martine Andrašek i Matee Radobuljac uživale su i majke i kćeri.


Poseban doživljaj bio je na radionici #BeautyRoom gdje su eko limachi uz pomoć Sanje Radavić Savarin vlastitim rukama izrađivali prirodni balzam za usta od čokolade, ulja za kosu i tijelo te ih ponijeli kući.


Bila je tu i #CoolFood radionica zdrave hrane pod vodstvom blogerice Natalie Knezić koja je eko limache naučila kako izraditi smoothije i zdrave zalogajčiće, a da su ukusni i lijepi.


U Kastav je stigao i pčelar Branko Vidmar sa svojim pčelama i košnicom. Educirao je djecu o životu pčela, pokazivao košnicu te objasnio kako nastaje med. Potom su reciklirajući otpadne materijale izrađivali pčelice i košnice s kreativkom Josipom Maček.


Eko vrtlarica Ana Smokrović djecu je učila kako urediti zapušteni komadić zemlje, a u sadnji cvijeća djeci je najmanji problem bio zaprljati ruke. Nakon cvijeća sadili su salatu, grah i rajčice. A potom su napravili i svoj prvi kompost.


Na radionici voditeljice Ingrid Karačić Butorac #Šššummm djeca su istraživala zvukove raznih instrumenata, ali i izrađivala vlastite od recikliranog materijala. Bila je tu i  kreativna radionica #‎jUHU‬ powered by ‪UHU na kojoj su najmlađi uz pomoć roditelja stvarali svoja umjetnička djela u 2D i 3D tehnici kolaža s voditeljicama Rebeccom Đuran i Jasminom Jakopanec.


Kastvom su šetala djeca oslikanih lica. Na radionici #Facepaint bojama ih je umjetnica Aleksandra Domijan pretvarala u životinjice, vile, princeze i superheroje.


U sportskom dijelu festivala igrao se nogomet, a mali borci iz Judo kluba Rijeka pokazali su posjetiteljima usvojene vještine. Udruga Estavela onim hrabrijim omogućila je spuštanje po užetu, a mogli su se susresti i pravi vitezovi koji su doputovali iz unutrašnjosti Istre, srednjovjekovnog gradića Svetvinčenat.


Članovi Udruge Kaštel pokazali su niz tehnika te oduševili mališane povijesnim pričama i borbama, a naučili su ih ovladati i samostrelom. U sklopu zabavnog programa nastupali su dječji zborovi Mali Riječani i Morčići, plesna skupina Gym dance i učenici Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović.


Održane su i dvije edukativne tribine na kojim se govorilo o održivosti u svakodnevnom životu te o kreativnosti i ekološkoj osviještenosti.


Oblikuj svoj svijet


Na kraju nedjeljnog popodneva, eko limachi su razvili svoju individualnost, kreativnost i znatiželju te ih se radionicama potaklo na izražavanje i stvaranje. Jedan cijeli ELF dan pun učenja kroz igru i zabavu omogućen je djeci kako bi im pokazao da kreativnost ne poznaje granice i kako jednoga dana uistinu mogu ovaj svijet učiniti boljim mjestom. Mnogi su rekli da im je taj sunčani ELF dan bio za pamćenje!