Natjecanje za Rokovu

Djeca i mladež u Klani u vatrogastvo zaljubljeni od malih nogu

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na natjecanju je nastupilo čak 25 ekipa, iz 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, od kojih je jedno potegnulo skroz iz Solina



KLANA U povodu blagdana Rokova, Dana Općine Klana, jučer je u Klani održano 16. rokovsko natjecanje vatrogasne djece i mladeži u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva »Klana«. Na natjecanju je nastupilo čak 25 ekipa, iz 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava, od kojih je jedno potegnulo skroz iz Solina, u kategorijama djeca 6-12 godina, žene i muškarci, te mladež od 12 do 16 godina, također u muškoj i ženskoj kategoriji, a u objema kategorijima vatrogasnu natjecateljsku ekipu činilo je devet članova.


U mlađoj kategoriji natjecatelji su morali čim brže dobaviti vodu kantama do brentače kojom su mlazom vode morali srušiti metu, odnosno plastičnu bocu sa stalka. Zahtjevnije je bilo natjecanje za starije natjecatelje gdje su zadaće bile podijeljene u nekoliko segmenata, a obuhvaćaju savladavanje prepreka, prepoznavanje opreme, vezivanje čvorova i neizostavno gašenje »požara«, također ručnom vatrogasnom pumpom brentačom. Obje ekipe su uz opisane vježbe trčale i štafetnu utrku.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



U jučerašnjem su natjecanju sudjelovala i snage odmjerila Dobrovoljna vatrogasna društva Delnice, Zlobin, San Marino-Novi Vinodolski, Vrata, Škrljevo, Kras-Šapjane, Njivice Skrad, Halubjan, Lokve, Donja Dubrava iz Međimurske županije, Stubička Slatina iz Krapinsko-zagorske županije, Senj iz Ličko-senjske županije, Solin iz Splitsko-dalmatinske županije te domaćin DVD Klana.U kategoriji »djeca žene« nastupile su četiri ekipe, a prvo mjesto pripalo je DVD-u Skrad, drugo DVD-u Klana dok je treće mjesto zauzela ekipa DVD-a Škrljevo. Ekipa dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrata zauzela je prvo mjesto u kategoriji »djeca muški«, u kojoj se natjecalo 9 ekipa.  Drugo mjesto pripalo je DVD-u Senj, dok su treće mjesto podijelile ekipe DVD-a Skrad i Klana. U kategoriji mladež žene nastupile su četiri ekipe. Ekipa DVD-a San Marino Novi Vinodolski zauzela je prvo mjesto, drugo ekipa DVD-a Delnice, a treće mjesto zauzela je ekipa DVD-a Klana.

U kategoriji mladež muški, od ukupno osam ekipa, prvo mjesto zauzela je natjecateljska ekipa DVD-a San Marino Novi Vinodolski,  drugo mjesto zauzeli su članovi DVD-a Stubička Slatina, dok je treće mjesto pripalo DVD-u Solin.


Priznanja najboljima uručili su zapovjednik DVD-a Klana Mateo Štemberger, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš, predsjednica Savjeta vatrogasne mladeži Vatrogasne zajednice PGŽ Renata Topolovec, te predstavnica Općine Klana Ivana Marinčić.Također, jučer je u Klani u povodu Rokove održan i boćarski turnir, zatim pohod na Obruč, a večer je bila u znaku glazbe i koncerta Crvene Jabuke.