Replike kostura

“Divovi Patagonije”: U Rijeci otvorena najveća putujuća izložba o dinosaurima južne zemljine polutke

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – U Rijeci je otvorena najveća putujuća izložba o dinosaurima južne zemljine polutke, “Divovi Patagonije: Istraživanje tek počinje”, u bivšem skladišnom prostoru Exportdrva na Delti. Na izložbi, u vlasništvu tvrtke Cultural Group LLC, predstavlja se 25 replika kostura dinosaura izrađenih prema autentičnim  cjelovitim fosilnim primjercima pronađenima na području Patagonije, a devet je modela izrađeno prema izvornim primjercima i najnovijim znanstvenim spoznajama.



Izložbu je otvorio učenik šestog razreda Mihael Šušnjić Žunić, koji je u riječkome Prirodoslovnom muzeju završio Malu školu prirodoslovlja, pomagao u obradi fosila te je sam pronašao dva vrijedna fosila.


Direktor tvrtke International Cultural Group LTD, u čijem je vlasništvu izložba, te jedan od autora izložbe Fabio Frachtenberg istaknuo je kako je postavljanje u Rijeci zahtijevalo mnogo truda, a pripreme su trajale gotovo godinu dana.




Autorica popratne izložbe »Terenski dnevnik jednog paleontologa«, koja prikazuje uvjete i život na Kvarneru u doba dinosaura, kustosica Nadia Dunato-Pejnović rekla je da je izložba »Divovi Patagonije« postavljena tako da se prvi vide najstariji dinosauri. Među najatraktivnijim izlošcima su replika kostura Gigantosaurusa carolini, najvećeg mesoždera koji je ikad živio, i najveća kandža koja je pripadala nekoj životinji, rekla je.


Nazočne su pozdravili ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić-Surina i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je tom prigodom istaknuo značenje te izložbe za kulturu i turizam grada, te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je izrazio zadovoljstvo »sve intenzivnijim izlaskom županijskih muzeja iz svojih zgrada među građane«.


Osim Prirodoslovnog muzeja, u organizaciji izložbe sudjelovali su Primorsko-goranska županija, grad Rijeka i Turistička zajednica toga grada. Izložba će biti otvorena do ožujka sljedeće godine, a u sklopu organizirat će se stručna vodstva, popularno-znanstvena predavanja i radionice za predškolsku i školsku djecu kao nadopuna školskom programu.


Posjetitelji će se moći upoznati sa svijetom dinosaura i putem najsuvremenijih tehnologija, multimedije i virtualne stvarnosti.


Izložbu je dosad u velikim europskim gradovima pogledalo više od milijun i pol posjetitelja.