Josip Dedić

Direktor Marišćine zna bolje od stanovnika: ‘Ne smrdi! Instrumenti nisu bili ispravni’

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ponavlja da će problem smrada riješiti do kraja godine, i to trajno, jer ga privremena rješenja - ne zanimaju



RIJEKA Protekle subote bio je još jedan prosvjed građana ispred Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, gdje su građani opet tražili hitno zatvaranje ŽCGO-a Marišćina. Upozorili su i na vrijednost sumporovog vodika koji na mjernoj postaji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo trostruko premašuje dopuštene vrijednosti, i to danima, dan za danom.


U to se, prema riječima direktora Ekoplusa Josipa Dedića, ne bi trebalo previše pouzdati. Štoviše, Dedić nam je kazao da mjerni instrumenti vjerojatno nisu bili ispravni.


– Istina je da automatska mjerna postaja smještena na Pogledu u posljednje vrijeme mjeri povećanu koncentraciju sumporovodika, no isto treba uzeti s dozom opreza. Do povećane koncentracije sumporovodika uglavnom dolazi zbog određenih procesa koji se zbivaju u dijelu bioreaktora.




Naime, u procesu razgradnje metanogene frakcije u određenim fazama pojavljuje se kao produkt H2S sumporovodik i važno je naglasiti da se ova pojava smatra normalnim procesom. Podatke objavljene na web stranici NZZJZ-a PGŽ-a treba još konvalidirati tako da će tek onda biti pravovaljani.


Novi uređaj


Postoji određena sumnja u ispravnost mjernih instrumenata postavljenih u automatskoj mjernoj postaji, pa je 14. ovoga mjeseca postavljen novi uređaj za mjerenje H2S koji bi u idućem razdoblju trebao pokazati ispravnost – točnost izmjerenih rezultata, a na istoj lokaciji postavljena je i dodatna zaštitarska usluga u noćnim satima – kazao je Dedić.



Podsjetimo, Dedić je nedavno za naš list izjavio da će problem smrada na Marišćini riješiti do kraja godine, i to trajno, jer da ga privremena rješenja ne zanimaju te da problem smrada nije nastao preko noći, pa da se preko noći ne može ni iskorijeniti i riješiti. Na naše pitanje kako misli trajno ukloniti smrad s Marišćine, i to do kraja godine, Dedić nam odgovara da Ekoplus u cilju trajnog rješenja pojave neugodnih mirisa na ŽCGO-u Marišćina poduzima brojne konkretne aktivnosti. 


– Provodimo revitalizaciju bio-filtera smještenih uz MBO postrojenje. Revitalizacija se provodi kroz četiri tretmana, odnosno svaka dva mjeseca, s ciljem oživljavanja mikroorganizama koji sprečavaju pojavu neugodnih mirisa, a odlagališna ploha 1A je u potpunosti prekrivena LDPE folijom sukladno Elaboratu gospodarenja otpadom temeljem kojeg je ishodovana dozvola gospodarenja otpadom.


Zelena barijera


Osim toga, odlagalište je u potpunosti prekriveno prekrivkom debljine desetak centimetara, na svim plinskim bunarima postavljene su sabirne nape s pripadajućim cjevovodom radi filtracije odlagališnih plinova. Izvršen je kompletan servis i osigurani su rezervni dijelovi za sustav kontrole i odvodnje procijednih voda s bioreaktora prema UPOV-u (Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda), kazao nam je Dedić.


Direktor Ekoplusa je dodao da je uz bioreaktor, odnosno plohu 1A postavljena izmaglica, takozvana vodena zavjesa u dužini od 230 metara koja ima funkciju vezivanja molekula neugodnih mirisa i njihovih širenja u pravcu naselja te da taj sustav radi svakodnevno od 19.30 do 9 sati, nabraja Dedić.



Na našu opasku da smrdi i dalje, da građani zbog smrada i dalje prosvjeduju, Dedić nam je kazao da se smrad više ne osjeti ni na samom odlagalištu, a kamoli u naselju.


– Pa to su u subotu znali i osjetili i sami prosvjednici, inače bi taj prosvjed puno drukčije prošao da je smrdilo. Žao mi je da su ljudi ljetos za velikih vrućina živjeli u smradu, ali to je novi sustav i nova tehnologija koja je i nas iznenadila, od rujna intenzivno radimo sve što treba za uklanjanje smrada i uvjeren sam da se smrad više neće ponoviti, kazao nam je Dedić i dodao da su po obodu odlagališta počeli postavljati zelenu barijeru, saditi raznovrsno grmoliko bilje i stabla, koja bi trebala biti dovršena u tijeku sljedećeg tjedna.


Estetski razlozi


A, upravo taj podatak najviše ljuti mještane Marčelja koji tvrde da nikakva zelena barijera ni vodena zavjesa neće moći spriječiti smrad.


– Svjesni smo i mi da vodena zavjesa neće riješiti problem, postavili smo je kao privremeno, pomoćno rješenje jer se s ruba odlagališta prema naselju najviše širi miris koji smo odlučili koliko toliko umanjiti vodenom zavjesom, i ponavljam, to je prva pomoć i nije trajno rješenje. A kad je o zelenoj barijeri riječ, iz agrokulture tvrde da će pojedine biljke donekle absorbirati neugodne mirise ako se pojave.


No, to nije primarni razlog zašto postavljamo zelenu barijeru, postavljamo je iz estetskih razloga, da odlagalište, koje nije oku ugodno, ne bude vidljivio s ceste, kazao nam je Dedić. Istaknuo je i to da je na uređaju za obradu otpadnih voda pri završetku sanacija Egalizacijskog bazena koji je propuštao i bio jedan od izvora neugodnih mirisa.


– Sve ove aktivnosti uz prijedloge i savjete vanjskih stručnjaka bit će u potpunosti implementirane do kraja godine i smrad će trajno biti riješen, poručuje Dedić.