Puni štandovi

Đir po riječkoj placi: Prvi kiseli kupus najavio jesensku ponudu

Slavica Kleva

Ponuda grožđa na riječkoj placi je slaba i trenutno prevladava uvozni muškat / Foto Slavica KLEVA

Ponuda grožđa na riječkoj placi je slaba i trenutno prevladava uvozni muškat / Foto Slavica KLEVA

Kiseli kupus se nudi za 12 kuna po kilogramu i njegova je cijena sada stabilna, a stigle su i prve buče i prodaju se po 10 kuna



RIJEKA – Od prvog dana jeseni dijeli nas tek desetak dana no tržnica još uvijek obiluje ljetnom ponudom voća i povrća. Tek na jednom mjestu stidljivo se nudi kiseli kupus čija nas ponuda podsjeća na dolazak jeseni, a s time i na kobasice, grah, suhu šunku – jaču hranu. Kiseli kupus se nudi za 12 kuna po kilogramu i njegova se cijena nije mijenjala, za razliku od primjerice šljive bistrice. Njezina je ponuda ovih dana odjednom reducirana, nismo uspjeli saznati što je tomu razlog, pa nije čudo što se tijekom proteklog vikenda na samo jednom štandu prodavala po nevjerojatnih 16 kuna za kilogram. Ponuda – potražnja, onaj tko se spremao za pripremu pekmeza od šljiva zna da je od bistrice najbolji i najkvalitetniji, pa nije čudno što se čulo negodovanje kupaca zbog izuzetno vioke cijene, za razliku od »obične« šljive čija je cijena između 8 i 10 kuna za kilogram.


Kukuruza malo


S druge strane, ponuda kukuruza nikad slabija od ovogodišnje. Nekad se uz šećerac nudio i kukuruz »osmerac« koji se lijepo kuhao, nešto je tvrđi, ali i bio izvrstan za pečenje, no, sve je rjeđi na štandovima. Klip kukuruza ima cijenu od 5 kuna, a može se naći i tri za deset. Ponuda paprika sve bolja i kvalitetnija, od crvenih mesnatih do zelenih s nešto tanjom korom. Porijeklo paprike, ovisno o vrsti, dolazi s istarske zemlje, ali i iz Makedonije, slavonskih polja i dalmatinskog zaleđa. Nude se za 15 kuna ako uzmete dva kilograma, dok jedan stoji 10 kuna. Kupus također varira cijenom, može se naći i za 6 kuna ali i za deset po kilogramu, dolazi iz okolice Varaždina, Like i Istre.


Poriluk se prodaje po 16 kuna za kilogram, a blitva ona svjetlozelena, mlada po 20 kuna, dok je ona s debljim korijenjem 16 ali i po 12 kuna za kilogram. Mahune su po 24 kune, balancane po 10 kuna, pelata ima po 6 kuna, tvrda, crvena rajčica za salatu ima cijenu od 10 kuna, može se naći i po osam kuna za kilogram. I buča se polako pojavljuje na štandovima, njezina cijena je sada 10 kuna, ali će s bogatijom ponudom i njezina cijena padati. Njezino vrijeme tek dolazi.


Uvozno grožđe




Ponuda lubenica je odlična, ima domaćih, grčkih i talijanskih, slatke su i cijena im je od 5 do 6 kuna po kilogramu. Cijena dinje iznosi 6 kuna po kilogramu, odlične su kvalitete. Bresaka ima po cijeni od 10 kuna, ima ih i po 12 kuna, premda treba biti oprezan, dlakave su manje slatke, nemalo brašnaste, za razliku od nektarinki koje su uistinu sočne i slatke. Ima i bresaka vinogradarki, one su izgledom manje upadljive, ali su okusom izvanredne, cijena im je 10 kuna za kilogram.


Veseli činjenica da su u ponudi zdrave, domaće jabuke, slatke i kisele, iz Slavonije i Istre. Cijena im je deset kuna za kilogram, dok je domaćoj kruški cijena 12 kuna za kilogram. Za očekivati je da će narednih dana i ponuda grožđa biti daleko bolja. Trenutno ima onog uvoznog muškata po cijeni od 16 do 20 kuna, kao i crnog po istoj cijeni, ponuda domaćeg grožđa je skromna.