Turizam u našem gradu

Đir po riječkim hostelima: Rijeka postaje sve zanimljiviji grad mladim gostima željnim zabave

Biljana Savić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

U Rijeci trenutno boravi oko 2,6 tisuća turista što je za 49 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše noćenja ostvaruju gosti u dobi od 19 do 30 godina, a slijede turisti u dobi od 31 do 40 godina



RIJEKA Kad god uđeš u hostel, upoznaš zanimljive ljude. Sjećamo se prošle godine kad smo u Hostelu Dharma upoznali Koreanca koji je u Rijeku stigao na malom motociklu. Jučer smo se mimoišli s novinarkama iz Estonije koje su odsjele na Botelu Marina, a došle su raditi priču o Rijeci.


– Taman su otišle, ne znamo kad će se vratiti, ali mislim da su išle na tržnicu u pratnji djelatnika turističke zajednice, rekli su nam na recepciji »Marine«, u kojoj su na dan našeg posjeta od ukupno 35 kreveta samo tri slobodna.


Dan je bio pakleno vruć, ali turistima to ne smeta, ne ljenčare u hostelima, grabe od dana sve što se ugrabiti da, žele vidjeti što je moguće više toga i kušati našu hranu.




U Dharmi opet borave zanimljivi turisti, i jedan od njih ljenčari, ali s razlogom – bole ga leđa i odrađuje vježbe joge. Riječ je o Amerikancu iz Colorada, 33-godišnjem Bobu Scalesu koji je propješačio Alpe od Austrije do Italije, za što mu je trebalo dva dana, a u Rijeku je iz Italije došao autostopom.



Puno Amerikanaca


– Pustolov sam, volim avanture, volim putovati i uglavnom putujem sam. U ovom hostelu ostat ću 10-ak dana, a poslije ću prvo u jedno eko selo u Istru, a potom…., ma moji planovi su vam veliki i puno ih je, kazao nam je Amerikanac Bob.


U Dharmi je odsjeo i Laslo Pihlar, bivši bubnjar nekad jako popularnog punk sastava iz Beograda »Pekinška patka«.



– Ove godine imamo jako puno Amerikanaca, puno više nego inače, a i novost je što ljudi sve duže ostaju, po nekoliko dana, imamo rezervacije i za više od 10 dana, u hostelima se, barem u našem, definitivno produžuje vrijeme boravka. Srpanj nam je bio specifičan, jer su nam grupe Slovaka i Čeha bukirale tri tjedna i kompletan kapacitet od 34 kreveta, no puni smo i sad, ali još imamo nekoliko kreveta, kaže nam voditeljica Dharme Vera Lončar.


I u Hostelu Rijeka, koji je trenutno popunjen 70 posto, zanimljivi su gosti. Stigli su ravno iz Tajvana.



– Skupo je, jako je skupo kod vas, očekivala sam da je puno jeftinije, kaže nam jedna od tri tajvanske djevojke, a ekipa je četveročlana, jer u njoj je jedan dečko.


Pitamo ih zar misle na hranu kad govore o skupoći.


– Everything is so expensive, everything, kažu nam posjetitelji iz Tajvana koji su prije Rijeke boravili u Zadru gdje su probali ribu spremljenu na dalmatinski. Rekli su nam da im se Zadar ne sviđa jer ima previše turista i da zato ni hrana nije dobra jer se radi za prevelike količine ljudi. I u Rijeci su htjeli jesti ribu, ali za to nisu htjeli puno platiti. Zanimalo ih je postoji li turistički brodić koji bi ih vozio od Rijeke do Opatije i natrag…. Nakon Rijeke sljedeća stanica bili su Rovinj i Pula, a na Plitvičkim jezerima i slapovima Krke već su bili.


Iz Rijeke na Zrće


U Hostelu One World (1W), čiji kapaciteti su puni već tjednima, opet smo sreli zanimljive gošće. Ali, one baš i nisu bile presretne, naime htjele su na Zrće, ali nisu našle slobodan apartman u Novalji.


Blizanke Sara i Stefany imaju 21 godinu, rade u Švicarskoj, a inače su iz BiH. Već deset dana su u Rijeci. Jedna gospođa koja s njima radi u Rijeci ima kuću, pa ponekad kod nje večeraju, a inače su već dobro upoznale riječku gastronomsku ponudu. Na kupanju su bile u Jadranovu, na Kantridi i u Opatiji.



Riječki hosteli su, dakle, puni, ali trenutno još ima slobodnih kreveta. Još uvijek se nije dogodila situacija od prošloga ljeta kad su riječki hosteli i hoteli bili puni do posljednjeg mjesta i kad se pokazalo da Rijeka nema dovoljno smještajnih kapaciteta za status city break destinacije, no za to još ima vremena, a Rijeka je i sada i više nego pristojno turistički popunjena.


U Rijeci trenutno boravi oko 2,6 tisuća turista, što je više nego u ovo vrijeme prošle godine. Najviše noćenja u Rijeci ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina, a slijede turisti iz dobne skupine od 31 do 40 godina. Turisti iz dobne skupine od 41 do 50, te djeca od 13 do 18 godina. Znači, što je veća starosna dob, to je manje noćenja, a iz toga proizlazi da Rijeku najradije posjećuju mladi turisti.


Najviše noćenja u privatnom smještaju


Prema podacima iz eVisitor sustava na području grada Rijeke na dan 4. kolovoza boravilo je 2.677 turista. Prošle godine na isti dan na području grada Rijeke boravio je 1.796 turista, što znači da je u usporedbi s istim danom protekle godine, broj turista veći je za 49 posto.


Strani turisti ostvarili su 4. kolovoza 2.555 noćenja te sudjelovali s 95 posto u ukupno ostvarenim noćenjima, dok su domaći turisti ostvarili 122 noćenja i sudjelovali s 5 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Podaci od 4. kolovoza najsvježiji su koje imamo, no za pretpostaviti je da je broj turista do danas narastao.



Na promatrani dan, 4. kolovoza ove godine, najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju 1.421, odnosno 53 posto u ukupno ostvarenim noćenjima, slijede hoteli s 453 noćenja, odnosno 17 posto, hosteli s ostvarenih 393 noćenja, odnosno 15 posto, ostali objekti u nekomercijalnom smještaju s 365 noćenja, odnosno 13 posto, te prenoćišta s ostvarenih 45 noćenja, odnosno 2 posto.