PROJEKT

Dio zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo postat će novi dječji vrtić

Sanja Gašpert

Dio zgrade u prizemlju zgrade zdravstvene stanice koji nije u funkciji prenamijenit će se u vrtić koji će biti povezan s postojećim vrtićem u suterenu. Vrijednost projekta je oko 2,4 milijuna, a iz EU-a stiže potpora od gotovo 1,8 mil. kuna



BAKAR Nakon uspješne prijave projekta Rekonstrukcija i prenamjena dijela zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo u dječji vrtić na natječaj za provedbu Podmjere 7.4. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući i slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«, bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić potpisao je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovor o financiranju projekta, ukupne vrijednosti 2.409.080,16 kuna, od čega je procijenjena financijska potpora EU-a 1.719.206,50 kuna.


Veći kapacitet


Kako piše u ugovoru, opći cilj provedbe projekta je pridonijeti poboljšanju lokalnih temeljnih usluga u Gradu Bakru, odnosno unaprijediti kvalitetu organizirane njege, odgoja, obrazovanja i zaštite djece. Specifičan cilj projekta je povećati smještajne kapacitete Dječjeg vrtića Bakar za do dvadeset djece više u odnosu na postojeći broj, zaposliti tri dodatno potrebna djelatnika vrtića, od kojih dva odgajatelja i spremačicu te osigurati adekvatne uvjete za boravak djece i djelatnika vrtića.



Po završetku projekta i rekonstrukcije zgrade, Vrtić Škrljevo prostirat će se na dvije etaže – u prizemlju i suterenu. U prizemlju će se organizirati nova vrtićka skupina te će se jedna postojeća grupa iz suterena premjestiti u prizemlje. Tako će u suterenu ostati dvije jasličke skupine, a dio slobodnog suterena iskoristit će se kao polivalentna prostorija s naglaskom na blagovaonicu.




– Po završetku provedbe projekta, čije trajanje je planirano u roku od godinu dana, djeca koja borave u vrtiću imat će poboljšane uvjete boravka koji su jedan od preduvjeta za adekvatnu provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti. Osim novog prostora i proširenja prostornog kapaciteta, djeci će na raspolaganju biti dostupna i sva oprema potrebna za razvoj i učenje, kažu u Gradu Bakru.



Dječji vrtić Bakar djeluje kao samostalna ustanova, a osnovan je 1999. godine i danas radi na tri lokacije – u Bakru, Hreljinu i Škrljevu. U pedagoškoj godini 2018./2019. u Dječji vrtić Bakar upisano je ukupno 147 djece u devet odgojnih skupina, za koje se brine 36 zaposlenih. U dječji vrtić na lokalitetu Škrljevo u pedagoškoj godini 2018./2019. u tri odgojne skupine – jaslička, srednja i vrtićka, upisano je 43 djece za koje se brine sedam zaposlenih.


– Djeca s područja grada Bakra, starosti od 1 do 6 godina prije polaska u osnovnu školu koristit će prostorije Dječjeg vrtića Škrljevo gdje će im se pružati svakodnevni cjelodnevni redoviti program boravka. Postojeća građevina zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo sastoji se od tri etaže, a dječji vrtić se trenutačno nalazi u južnom dijelu suterenske etaže, gdje su smještene tri vrtićke jedinice, kuhinja i prateći prostor.


Nova oprema


Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i prenamjena dijela zgrade zdravstvene stanice Škrljevo – Kukuljanovo, odnosno građevinsko-obrtnički radovi, elektroinstalaterski, radovi na postavi instalacije vodovoda i odvodnje te strojarskih instalacija te opremanje građevine koju čine vrtić i ambulanta povezani stubištem.


Dakle, u projekt je uključena i nabavka nove opreme i namještaj, audiovizualne opreme, didaktičke opreme, kao i opreme za vanjska igrališta, kojima će se opremiti prostor vrtića i pripadajućeg dvorišta. Dio zgrade u prizemlju, koji nije u funkciji, prenamijenit će se u vrtić koji će biti povezan s postojećim vrtićem u suterenu, ističu u Gradu Bakru.