HDZ-ovi vijećnici

Dinko Beaković: Nećemo podržati Butorca, uvjerljivo smo najjača stranka u PGŽ-u

Damir Cupać

Ivona Milinović i Dinko Beaković, Foto: I. TOMIĆ

Ivona Milinović i Dinko Beaković, Foto: I. TOMIĆ

U PGS-u su 15 godina vrlo ružno govorili o SDP-u, a danas se sve zaboravilo. I još traže predsjednika Skupštine. Nama je cilj da se Županijska skupština konstituira jer je to jedino odgovorno prema biračima, pojasnio je Beaković



RIJEKA Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković najavio je da će njegova stranka u drugom pokušaju konstituiranja Županijske skupštine podržati za predsjednika županijskoga predstavničkoga tijela prijedlog Akcije mladih, a to je Mario Alempijević.


– No, jedna od opcija s kojom bi se složili je i da SDP predloži predsjednika na dvije godine, a oporba na dvije godine. Ono što nećemo podržati je to da predsjednik Županijske skupštine bude Franjo Butorac ili netko drugi iz PGS-a.


U PGS-u su 15 godina vrlo ružno govorili o SDP-u, a danas se sve zaboravilo. I još traže predsjednika Skupštine. Nama je cilj da se Županijska skupština konstituira jer je to jedino odgovorno prema biračima, pojasnio je Beaković.




On je poručio županu Zlatku Komadini i SDP-u da se HDZ bori argumentima, a ne politikanstvom.


– Uvjerljivo smo u Primorsko-goranskoj županiji najjača stranka i to govore činjenice, odnosno statistika. Omjer 23 mandata naspram 23 mandata je rezultat ulaska u vijeće predstavnike nacionalnih manjina, a sa SDP-ove liste.


Iako nas se po tom pitanju pokušalo diskreditirati, moram naglasiti da bi voljeli da je taj mandat došao s naše liste jer mi protiv nacionalnih manjina nemamo ništa.


Samo sam konstatirao činjenično stanje. U cijeloj županiji HDZ ima 154 vijećnička mandata, a SDP 110. Ne znamo zbog čega Komadina voli iznositi netočne informacije.


Što se tiče Butorca, još jednom ćemo pojasniti zbog čega smo bili protiv njega na konstituirajućoj sjednici – zbog svega onog što je on napravio nakon sjednice kada je na osobnoj razini izvrijeđao Ines Strenju Linić i pokazao tko je i kakav je.


HDZ nije tražio mjesto predsjednika Županijske skupštine i naš je stav da želimo da nove snage donesu svježinu u Skupštinu. Četiri godine smo se borili protiv 100-postotne vlasti župana Komadine, a on i dalje želi apsolutnu vlast.


Ne shvaća da su birači glasovali za promjene i da nema više apsolutnu vladavinu. Morat će se prilagoditi novim uvjetima, sugerirao je Beaković.


Vijećnica HDZ-a u riječkom Gradskom vijeću Ivona Milinović također je naglasila da SDP-ova koalicija nema većinu ni u Županijskoj skupštini ni u Gradskom vijeću, ma koliko to Komadina i Obersnel željeli vjerovati.


– Komadina najavljuje da neće ni od čega odustati i forsira Butorca. I pod cijenu novih izbora. Nejasno zašto on i Obersnel odbijaju kompromise i ne poštuju volju birača.


Župan je spreman izazvati nove izbore, ali ne shvaća da će na njima birači kazniti takvo bahato ponašanje. Mi u HDZ-u nismo ni sa kim postizborno koalirali, poštujemo volju svojih birača, a podržali smo i podržat ćemo prijedloge Akcije mladih.


Oni su ponudili kompromis i HDZ-u i SDP-u i mi smo to prihvatili. Dođe li do ponovljenih izbora, jedini krivac će biti SDP, odnosno Zlatko Komadina.


Što se tiče Butorca, on je dokazao da nije dostojan mjesta predsjednika Županijske skupštine, njegove izjave su na granici klevetanja, napravio je političko samoubojstvo.


Pokazao je da nema politički kapacitet, ocijenila je Milinović. Ona se osvrnula i na izjave Hrvoje Burića da je SDP nudio koaliciju HDZ-u.


– Bila sam član pregovaračkog tima i nitko nam ništa nije nudio. Jednako tako nije točno da smo uvjetovali da Burić u slučaju rotirajućeg predsjedništva ne bude kandidat za predsjednika Gradskoga vijeća.


Ne želim vjerovati da Burić namjerno iznosi neistine, već mislim da barata neprovjerenim informacijama, zaključila je Milinović.