Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Strategija

Digitalna transformacija: Rijeka razvija plan kako bi u iduće dvije godine postala - Pametan grad

Digitalna transformacija: Rijeka razvija plan kako bi u iduće dvije godine postala - Pametan grad
Digitalna transformacija: Rijeka razvija plan kako bi u iduće dvije godine postala - Pametan grad
Autor:
Objavljeno: 5. rujan 2018. u 22:54 2018-09-05T22:54:00+02:00

 Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić najavio je javnu raspravu o nacrtu prijedloga strateškog plana Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020. godine koja će trajati mjesec dana, dodavši da je riječ o dokumentu koji je već postavljen na internetske stranice Grada Rijeke. Grad Rijeka je u razdoblju od 1993. godine do kraja 2017. godine realizirao 34 projekta koji imaju pametna obilježja. Tijekom 2017.-2018. godine bilježi se provedba dodatna 83 projekta koji su u tijeku.

– Pojam Pametan grad, Smart City, može se definirati kao model razvoja grada putem korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Grad Rijeka je već prepoznat kao pametan grad temeljem niza provedenih projekata, a nastojat ćemo pridonijeti jačanju razvoja grada u pravcu razvoja novih tehnologija i inovativnih modela.

Besplatan bežični pristup Internetu

Dio priče o Pametnom gradu je i besplatan bežični pristup Internetu. Signalom je pokriveno gradsko središte, dio Trsata, Bazeni Kantrida, Centar Zamet, Atletska dvorana Kantrida, Art-kino Croatia,
Centar kreativnih industrija te Astronomski centar Rijeka, a od rujna 2013. godine i KBC Rijeka – Dječja bolnica Kantrida te potporom Ministarstva turizma i Željeznički kolodvor Rijeka, kao i dio Starog grada – Pul Vele Crikve, dio Pavlinskog trga i dio Užarske ulice. Od srpnja 2014. godine, također potporom Ministarstva turizma i Trg Jurja Klovića – Arheološki park te Titov trg. Od studenog 2016. usluga besplatnog bežičnog pristupa Internetu Grada Rijeke dostupna je i na Kampusu putem 30 pristupnih točaka Sveučilišta u Rijeci, kao dodana usluga postojećoj eduroam mreži, i to na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Filozofskom i Učiteljskom fakultetu, Građevinskom fakultetu, Sveučilišnim odjelima i Studentskom centru.

Raspolažemo respektabilnom tehničkom infrastrukturom koja je preduvjet za realizaciju projekata. Također, Grad Rijeka ima Zavod za informatičku djelatnost kao posebnu organizacijsku jedinicu koja pruža stručnu pomoć primjene tehnologije u najrazličitijim područjima. Postoje dugogodišnja iskustva Grada Rijeke putem suradnje na europskim projektima i programima. Temeljem navedenih iskustava jačat ćemo partnerstva sa svim dionicima na lokalnoj razini, odnosno s poduzetnicima, akademskom zajednicom i civilnim sektorom – pojasnio je Jurić. Nacrt prijedloga strateškog plana Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.-2020. godine izrađen je u suradnji s odjelima gradske uprave, komunalnim i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Rijeke, gradskim ustanovama te partnerskim institucijama. U procesu izrade odrađeno je sedam radionica.

Testni i pokazni centar za »pametne« tehnologije

Grad Rijeka osnovao je tvrtku Smart RI za upravljanje Centrom kompetencija za pametne gradove s ciljem povezivanja gospodarskih subjekata i istraživačkih institucija na projektima istraživanja i razvoja u pametnim gradovima. Partnere u CEKOMU, uz Smart RI kao voditelja klastera i prijavitelja projekta čini 15 poduzetnika i četiri znanstveno–istraživačke organizacije. Partneri su definirali šest kolaborativnih istraživačko-razvojnih projekata koji su temelj strateških aktivnosti CEKOM-a. Ukupna vrijednost projekata iznosi 152 milijuna kuna, od čega se očekuje sufinanciranje iz EU sredstava u ukupnom iznosu od 112 milijuna kuna. Grad Rijeka će biti testni i pokazni centar za »pametne« tehnologije, u kojem će se provoditi pilot projekti radi unaprjeđenja proizvoda i usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

– Grad Rijeka već niz godina razvija projekte koji doprinose konceptu pametnog grada što je prepoznala i EU koja je još 2014. godine u stručnoj studiji Mapiranje pametnih gradova u EU, među gradovima s više od 100.000 stanovnika, Rijeku označila kao pametan grad. Rijeka je prepoznata po pojedinačnim projektima iz različitih sektora Pametnog grada financiranih iz proračunskih te sredstava programa predpristupnih programa i fondova EU-a. Grad Rijeka je aktivni sudionik svih aktivnosti usmjerenih k digitalnoj urbanoj transformaciji. Gradska uprava, komunalna i trgovačka društva te ustanove Grada koriste usluge suvremenoga Podatkovnog centra i komunikacijskog čvorišta koje omogućava visoku dostupnost, fleksibilnost i skalabilnost pružanja informatičkih i komunikacijskih usluga.

Da bi se povezalo lokacije od interesa za Grad, komunalna i trgovačka društva te ustanove, Grad Rijeka izgradio je vlastitu elektroničku-komunikacijsku infrastrukturu temeljenu na optičkim kabelima, koristeći pri izgradnji postojeću elektroničku komunikacijsku kabelsku kanalizaciju ili izgrađujući novu. Time je izgrađena mreža dužine 40 kilometara kojom su povezane 72 lokacije, kazao je Jurić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.