U potrazi za rješenjem

Deblokada ‘3. maja’ do srijede, radnici bez plaća

Orjana Antešić

Trećemajci opet bez plaća / Snimio Marko GRACIN

Trećemajci opet bez plaća / Snimio Marko GRACIN

Mijo Ćosić poručio je samo da je nakon razgovora s ministrom Darkom Horvatom i njegovim pomoćnikom Zvonimirom Horvatom uvjeren da će se do ove srijede problem uspjeti riješiti i da će riječko brodogradilište biti deblokirano



RIJEKA  Treći maj s blokadom računa ući će i u drugi tjedan jer se rješenje još uvijek traži. Mijo Ćosić, vlasnik kooperantske tvrtke koja je stavila ovrhu, potvrdio je da je jučer imao sastanak u Ministarstvu gospodarstva na ovu temu.


Poručio je samo da je nakon razgovora s ministrom Darkom Horvatom i njegovim pomoćnikom Zvonimirom Horvatom uvjeren da će se do ove srijede problem uspjeti riješiti i da će riječko brodogradilište biti deblokirano.


Prema ocjeni Ćosića, sastanak je bio konstruktivan, a sada su za odraditi preostale samo neke tehničke stvari. Koliko je to uistinu točno, vidjet će se do srijede, sigurno je samo to da su trećemajci opet prisiljeni čekati svoje plaće koje su im zadnjih nekoliko mjeseci, otkad je škver dobio šansu za preživljavanje, konačno počele stizati do 15. u mjesecu, onako kako je to nekad davno i regulirano kolektivnim ugovorom.




Kao što smo već pojašnjavali, ovrha Ćosićpromexa koja je prije tjedan dana, prošli petak, legla na račun »3. maja«, nema bitnijeg utjecaja na poslovanje jer sve fakture, bilo da je riječ o opremi ili obavljenim kooperantskim uslugama, na račune tih tvrtki direktno plaća banka kod koje je realizirana kreditna linija.


Račune za materijal i usluge »3. maj« dostavlja na kontrolu i odobrenje Hrvatskoj brodogradnji-Jadranbrodu, a nakon što u ovoj državnoj tvrtki daju zeleno svjetlo, sve se seli u banku koja onda direktno plaća dobavljačima i kooperanatima. Međutim, problem je s plaćama trećemajcima koje se, sve dok traje ovrha, ne može isplatiti.