Kandidat za gradonačelnika

Danko Švorinić: ‘Ja sam najopasniji protukandidat Obersnelu u drugom krugu’

Damir Cupać

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Iza mene nema ideoloških repova, nemam se potrebu sastajati s Obersnelovim tajkunima na ručkovima i zato vjerujem u ulazak u drugi krug. Ako i ne budem gradonačelnik, vjerujem u povijesni rezultat i da će se bez nas teško moći upravljati Gradom Rijekom



RIJEKA Danko Švorinić kandidat je za gradonačelnika Liste za Rijeku i stranke Pametno. Iako je počeo razgovore sa SDP-ovom koalicijom, mišljenja je da ga to nije kompromitiralo, te je uvjeren da u drugom krugu izbora ima najbolje izglede za pobjedu jer se iza njega ne vuku ideološki repovi, a i ne nalazi se na ručkovima s Obersnelovim tajkunima.


Bili ste žestoka oporba prema gradonačelniku Vojku Obersnelu i vladajućoj koaliciji, a onda ste krenuli s njima u predizborne dogovore. Zašto?– Nakon što je formiran regionalni blok koji su činile tri stranke i koji je odradio dva kruga za parlamentarne izbore, međustranački dogovor je bio da pokušamo nastaviti suradnju na lokalnim izborima. Došao je poziv iz SDP-a za razgovore s kompletnim regionalnim blokom. Iz korektnosti i želje da sačuvamo jedinstvenu regionalnu frontu, započeli smo razgovore.

Ali pod dva uvjeta – da se poštuje realna snaga Liste za Rijeku unutar regionalnog bloka, te da budu realizirani naši stranački prioriteti. No, vrlo brzo se ispostavilo da ni jedan ni drugi uvjet ne mogu biti ispunjeni pa smo donijeli odluku da izađemo samostalno na lokalne izbore.



Prijeti li Rijeci konzervativna revolucija i dolazak desnice i ekstremne desnice na vlast?




– Jasno je da je to teza koja je smišljena u političkom laboratoriju Vojka Obersnela zbog toga što mu se u ovom trenutku trese stolica, a nema prave odgovore na probleme s kojima se grad suočava pa se otvaraju ideološke fronte. To je smiješno i potcjenjivanje pameti građana Rijeke u kojoj 80 posto birača ne glasa konzervativno.


Problem s konzervativnom revolucijom može postojati na nacionalnoj razini, ali građani Rijeke sigurno neće nasjesti na tu djetinjastu priču. Dvojica od mojih protukandidata nastupaju s pozicije desnoga centra i imaju HDZ-ovu hipoteku, stranke koja nije previše obljubljena od Riječana. No, to je njihov problem, a ne problem Rijeke.



Dosljedni stavovi


Jeste li tražili mjesto zamjenika gradonačelnika i jeste li napustili pregovore nakon što taj uvjet nije ispunjen?– S pričom o funkcijama nismo ni došli do razgovora sa SDP-ovom koalicijom. Zapelo je unutar regionalnog bloka oko realnog poretka i snaga stranaka. Realno je da smo na razini Rijeke u tom trenutku bili al pari s PGS-om, dok je IDS puno slabiji.

S tim se nisu složili naši potencijalni partneri pa je njihov redoslijed bio PGS, IDS, Lista za Rijeku. U tome se nismo vidjeli, poželjeli smo im sreću, a svoj rejting ćemo provjeriti samostalno na izborima. Dva dana prije odluke pozvali smo PGS da na izbore izađemo kao regionalni blok, ali oni su se odlučili za koliciju sa SDP-om.


Jeste li izgubili legitimitet samom činjenicom da ste krenuli u pregovore s vladajućom koalicijom predvođenom SDP-om?– Da nismo prihvatili poziv SDP-a na pregovore, vjerojatno bi nas se osuđivalo da smo razbili regionalni blok. Htjeli smo odraditi nekoliko krugova pregovora, SDP nije na popisu terorističkih organizacija da se s njima ne bi moglo razgovarati, možemo razgovarati sa širokim spektrom političkih stranaka te smo na kraju zaključili da je samostalan izlazak jedino pravo rješenje. Što je osnova vašega izbornog programa?– Od kada smo krenuli s političkim radom, imamo gotovo identične prioritete. Naši su stavovi dosljedni od prvoga dana. Dva su smjera našega programa. Prvi dio se tiče zaštite riječkoga identiteta i taj dio smo odradili na kvalitetan način koji je rezultirao vraćanjem dvoglavoga orla na Gradski toranj, dok je vraćanje riječke povijesne trobojnice pitanje dana.

Inzistirat ćemo i dalje na sličnim pitanjima, kao što je dvojezičnost. Drugi dio programa tiče se rješavanja problema s kojima se Rijeka suočava, a najveći je dramatično iseljavanje, odnosno depopulacija. Rijeka ima najveću depopulaciju u Hrvatskoj, a jedan od razloga svakako je nedostatak radnih mjesta.


Dio problema je nepotističko zapošljavanje u gradskoj upravi. Nećemo ići s populističkim programom i prevelikim obećanjima jer za to nema prostora u sadašnjem trenutku. Uvjereni smo da ćemo nakon lokalnih izbora biti dio pozicije i da ćemo moći utjecati na trošenje gradskog proračuna. Naš je stav da proračun ne smije biti kasica prasica za potrošnju, već se on mora kvalitetnije puniti na prihodovnoj strani. Kvalitetnim javnim politikama može se zaustaviti negativan trend iseljavanja i čak se okrenuti pretvaranjem Rijeke u mjesto poželjno za život.


Zamah poduzetništvu


Na koji način biste to napravili?


– Imamo razrađen program, posebice u dijelu koji se tiče poticanja poduzetništva. Naš koalicijski partner, stranka Pametno, pridonijela je podizanju kvalitete toga programa. U svakom slučaju povećat će se značajno sredstva Odjelu gradske uprave za poduzetništvo koji bi trebao na puno kvalitetniji način pomagati poduzetnicima. Jednako tako treba na drugačiji način omogućiti funkcioniranje razvojnoj agenciji Porin koja danas ne radi svoj posao.


Ona služi za održavanje tečajeva, a posao bi im trebao biti privlačenje investicija i priprema riječkih poduzetnika da budu konkurentni za poslove koji se generiraju iz gradskoga proračuna. Prema Zakonu o javnoj nabavi, ne mogu se poduzetnici pozitivno diskriminirati, ali razvojna agencija ih može bolje pripremati za preuzimanje takvih poslova. Na primjer, imali smo veliki investicijski ciklus kada je riječ o polaganju vodovodnih cijevi. Problem je što su cijevi dolazile iz Njemačke i Poljske, a u isto vrijeme riječka tvrtka koja ih proizvodi propada. Tim problemom bi se trebala baviti razvojna agencija.


Zašto mislite da aktualna gradska vlast to ne radi?


– Oni su potpuno nezainteresirani. Udio odjela za poduzetništvo nije ni jedan posto. Na subvencije ide ukupno oko dva milijuna kuna. A direktor razvojne agencije na to je mjesto došao političkom trgovinom, a ne na temelju stručnosti. Zbog toga su rezultati porazni.


Zapanjilo me razmišljanje gradonačelnika Obersnela koji tvrdi da razvojna agencija dobro posluje jer nije u minusu. Pa nije to posao razvojne agencije, njihov je posao priprema poslovnih subjekata za obavljanje poslova koji se generiraju iz gradskoga proračuna, županijskoga proračuna i proračuna ostalih jedinica lokalne samouprave. U Rijeci nismo doživjeli ni jednu greenfield investiciju, osim ako pod tu kategoriju svrstamo ulaganja JGL-a.



Podržavate li rad Olivera Frljića i njegovu viziju teatra?


– Bio sam na njegovoj zadnjoj predstavi. U načelu, moj posao kao političara, odnosno gradskoga vijećnika, nije ulazak u umjetničku sferu Frljićevog rada. Mi smo problematizirali Frljićevu prethodnicu u skladu s ovlastima koje ima Gradsko vijeće, prije svega kada je riječ o financijskim izvještajima.


Frljićev stil je provokacija i to je legitimno, to se nekome može i ne mora sviđati, dio njegovih provokacija za mene je osobno bio plitak. Ali činjenica je da pogađa metu i izaziva reakciju koju želi izazvati. To je moje osobno mišljenje. Frljiću smo kao gradski vijećnici dali prolaznu ocjenu jer je s financijske strane sve bilo u redu.



Što mislite o odluci da se tržnice vrate pod okrilje Grada Rijeke?– Nismo pristalice nacionalizacije kompletnog privatnog sektora. S obzirom na ono što se događalo u vezi s dodjelom koncesije onome kome je dodijeljena, mislim da je riječ o razumnom potezu koji smo podržali i podržat ćemo ga. Kako ocjenjujete vaše izglede na lokalnim izborima?– U kombinaciji s Pametnim, uvjereni smo u povijesni rezultat kao regionalna opcija, a on će biti dvoznamenkast. Očekujemo pet vijećnika i poziciju »king makera«. Bez nas teško će se moći upravljati gradom. Vjerujemo da će slično biti i na županijskoj razini.

Što se mene tiče, vjerujem u ulazak u drugi krug, tim više što sam najopasniji protivnik Vojku Obersnelu jer iza mene nema ideoloških repova, nemam se potrebu sastajati s Obersnelovim tajkunima na ručkovima…



Kako ocjenjujete sve ono što se događa oko Galeba?


– Previše je vremena i energije izgubljeno oko toga broda. Da su gradonačelnik i gradska uprava toliko energije ulagali u privlačenje stranih investicija, građani bi imali puno više koristi. Cijelo vrijeme protivili smo se da se Galeb financira preko grbače riječkih poreznih obveznika.


Ako je brod proglašen kulturnim dobrom RH, onda je država trebala skrbiti o njemu. Deset godina se glavinjalo bez jasne vizije što napraviti s Galebom. Sretan sam da će se to djelomično riješiti sredstvima iz europskih fondova, te da će se taj teret maknuti s gradskoga proračuna.


Ostaje pitanje što će biti nakon toga i hoće li brod biti rentabilan ili će i dalje ostati kao trošak proračuna. Mi nismo imali ideoloških problema s Galebom, već s činjenicom da je bio teret proračunu i zbog toga što je stajao neiskorišten.



Aritmetička sredina


Na koga konkretno mislite?– Činjenica je da se moj protukandidat Hrvoje Burić našao na ručku s Mirkom Pavičićem. Ne želim ništa tvrditi kada je riječ o sadržaju njihovog razgovora, ali tvrdim da Mirku Pavičiću ne bi palo na pamet da se nađe sa mnom. Ako ne uđete u drugi krug, hoćete li podržati bilo kojega Obersnelovog protukandidata?– To je pitanje na koje mogu odgovoriti 22. svibnja, jer će odgovor zavisiti od sastava Gradskoga vijeća. Jeste li spremni postizborno koalirati sa SDP-ovom koalicijom u Gradskom vijeću?– Ako ja budem gradonačelnik, tražit ćemo što širu većinu zbog stabilnosti vlasti. Ako ne budem, predložit ćemo svog kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća i tražiti podršku jedne i druge strane. Naša prednost je u tome što smo u aritmetičkoj sredini između jednih i drugih.

Cilj nam je participirati u vlasti kako bismo napravili reviziju gradskih poduzeća, gradskoga proračuna, zaoštrio bih slučaj oko pročelnika Benca koji mora otići s mjesta na kojemu je. Prva moja inicijativa će biti i formiranje tima koji će Rijeku kandidirati za sjedište Europske agencije za ljekove.


Ta je inicijativa pokrenuta krajem prošle godine i gradu bi donijela puno koristi kao centra farmaceutske industrije. Nakon što je inicijativa pokrenuta, poslao sam molbu za podršku gradonačelniku i predsjednici saborskog Odbora za zdravstvo, Ines Strenji Linić, ali nisu uopće odgovoroli. I to dovoljno govori.