Gotovi praznici

Danas povratak u školske klupe

Sanja Gašpert

Školsko zvono zazvonit će za ukupno 18.400 osnovnoškolaca PGŽ od kojih će njih 2.319 prvi puta sjesti u školske klupe. Točan broj učenika srednjih škola u PGŽ znat će nakon obrade upisa iz jesenjskog roka



RIJEKA Nakon skoro pa tri mjeseca odmora i uživanja u morskim radostima, danas počinje nova školska godina, 2014./2015., koja će školarcima donijeti svakodnevne obveze i brige oko školskih i izvanškolskih aktivnosti, a njihovim roditeljima dodatni financijski udar na kućni budžet, posebice s obzirom da su od ove godine u prodaji i novi, izmijenjeni školski udžbenici.


   Više učenika


Školsko zvono danas će zazvoniti i za ukupno 18.400 osnovnoškolaca Primorsko-goranske županije, od kojih će njih 2.319 prvi puta sjesti u školske klupe. Naime, u novoj su školskoj godini formirana ukupno 122 odjeljenja prvašića, a, kao i na području cijele Hrvatske, i u školama Primorsko-goranske županije zabilježen je porast broja učenika prvih razreda u odnosu na prethodnu školsku godinu.    U škole na području grada Rijeke ove će godine krenuti 8.210 osnovnoškolaca, od kojih će njih 1.049 prvi puta sjesti u školske klupe, u 51 razrednom odjeljenju prvašića. Na području gradova Opatije i Crikvenice te u goranskim i otočnim školama danas će u školske klupe sjesti ukupno 10.190 učenika, od kojih će za njih 1.270 prvašića, raspoređenih u 71 razrednom odjeljenju, po prvi puta početi školske obveze.


Sve otočke osnovne škole, pojedinačno i ukupno, u školskoj 2014./2015. godini, u odnosu na prošlu školsku godinu, bilježe blagi porast broja učenika, dok je u srednjim školama zamjetan pad broja učenika. Ukupno će u osnovne škole na otocima danas krenuti 2.699 učenika, od kojih 1.275 u OŠ Fran Krsto Frankopan, Krk, 701 u OŠ Ivana Rabljanina, Rab, 209 u OŠ Frane Petrića, Cres te 514 u OŠ Maria Martinolića, Mali Lošinj. Što se tiče srednjoškolaca, njih je na otocima ove školske godine ukupno 918, šezdeset i pet učenika manje nego lani, a najviše ih je upisano u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir, Krk (374) te potom slijede SŠ Ambroza Haračića, Mali Lošinj (321) i SŠ Markantuna de Dominisa, Rab (223).



Inače, na području Primorsko-goranske županije ima ukupno 57 osnovnih matičnih škola, od kojih je 56 redovitih, a Centar za odgoj i obrazovanje je škola s posebnim programom u koji su ove godine upisana 63 učenika. Također, registrirana je i 61 područna škola. Grad Rijeka ima 24 matične i četiri područne škole, dok su na području otoka i Gorskog kotara te Opatije i Crikvenice registrirane 32 matične i 57 područnih škola. Područje PGŽ-a ima i 34 srednje škole, od kojih jednu čiji je osnivač vjerska zajednica i dvije privatne.   

Kalendar




Što se tiče srednjoškolaca, njihov točan broj znat će se početkom ovog tjedna. Naime, i ove su se godine upisi u srednje škole obavljali elektronskim putem, a jesenjski je rok završio tek prije nekoliko dana, početkom rujna. Ipak, vrijedi spomenuti kako se u ljetnom roku u županijske škole ukupno upisalo 2.544 učenika, a čak devet srednjih škola u cijelosti je popunilo upisnu kvotu – Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija i Salezijanska klasična gimnazija, Hotelijersko-turistička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju te Pomorska škola Bakar, koje zbog toga nisu ni provodile jesenjski rok. Iz prijašnjih iskustava vidljivo je kako se za jesenjski rok prijavi tek nekolicina prethodno neupisanih učenika.



Tradicionalno, najveći broj prijavljenih učenika prvašića na području grada Rijeke ima Osnovna škola Zamet, slijedi OŠ Srdoči te OŠ Fran Franković. Međutim, definitivni rekorder po broju prijavljenih prvašića u PGŽ je OŠ Sveti Matej Viškovo, koja je zaprimila čak 161 prijavu, što je devet prvašića više nego lani. S povećim brojem prvašića može se pohvaliti i OŠ Milan Brozović Kastav. No, osam područnih škola PGŽ novu školsku godinu započet će bez ijednog prvašića, a riječ je o creskim područnim odjelima Valun i Martinšćica, malološinjskim Ilovik i Punta Križa, a najviše takvih područnih odjela je na goranskom području, jer bez učenika u klupama prvih razreda bit će odjeli Stara Sušica, Stari Laz, Vrata i Senjsko. Među riječke škole s najmanjim brojem prvašića ubraja se OŠ Centar.



   Prema odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, školska godina 2014./2015. završit će 16. lipnja 2015. godine. Nastava će se ustrojiti u dva polugodišta, a prvo će polugodište trajati do 23. prosinca 2014. godine, dok će drugo polugodište trajati od 12. siječnja do 16. lipnja 2015. godine. Za učenike završnih razreda srednje škole nastava će završiti 20. svibnja 2015. godine. Nastava će se organizirti i izvoditi u najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednje škole u najmanje 160 nastavnih dana, odnosno najmanje 32 nastavna tjedna, dok će se zimski odmor učenika realizirati od 24. prosinca 2014. do 9. siječnja 2015. godine, a proljetni od 30. ožujka do 3. travnja 2015. godine.