Upisi u srednju školu

Danas počinju prijave: Osmaše u PGŽ čekaju 2.842 upisna mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Upisi će se odvijati u dva roka, ljetnom i jesenjem, a onima koji u ta dva roka ne uspiju upisati srednju školu, ponudit će se i naknadni upisni rok u rujnu



RIJEKA Ovogodišnja generacija osmaša peta je koja će srednju školu upisati elektroničkim putem, a prijave u sustav počinju danas, dok će prijave obrazovnih programa početi 26. lipnja. Osmaše Primorsko-goranske županije u srednjim školama čekaju 2.842 upisna mjesta, odnosno 125 razrednih odjela, a s obzirom da će primorsko-goranske osnovne škole završiti 2.560 učenika, svi će naći svoje mjesto u srednjoškolskoj klupi.


Prema hodogramu upisa, završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere bit će 2. srpnja, provođenje dodatnih ispita i provjera od 3. do 6. srpnja, a završetak prijava obrazovnih programa i početak ispisa prijavnica 10. srpnja, dok će 13. srpnja biti objava konačnih ljestvica poretka.


.





Kao i dosad, u svakom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše šest programa obrazovanja, a za upis se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element. Zajednički element vrednovanja za upis kandidata u sve srednjoškolske programe obrazovanja čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja.


Za upis kandidata u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje tri godine te programe za vezane obrte, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz predmeta: hrvatski jezik, matematika i prvi strani jezik.


Za gimnazijske i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine uz te predmete vrednuju se i ocjene tri nastavna predmeta važna za nastavak obrazovanja.



Upisi će se vršiti u dva roka, ljetnom i jesenjem, a onima koji u ta dva roka ne uspiju upisati srednju školu, ponudit će se mogućnost upisa u naknadnom roku u rujnu. Objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će 21. srpnja, a službena objava slobodnih mjesta 11. kolovoza.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je i izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, a jedna od promjena koje on donosi je to da kandidati koji se upisuju u programe za koje je određeno obvezno utvrđivanje zdravstvene sposobnosti, ako u trenutku upisa nisu u mogućnosti dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, dostavljaju potvrdu obiteljskog liječnika, a liječničku svjedodžbu medicine rada dostavljaju školi najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda.


Dosad su učenici dostavljali svjedodžbe medicine rada pri upisnoj proceduri, a ne nakon nje. Također, kandidati koji upisuju programe obrazovanja za vezane obrte, dužni su pri upisu ili najkasnije do kraja prvog polugodišta, dostaviti školi sklopljen ugovor o naukovanju.