Čeka se bijeli dim na Jadranskom trgu

Danas odluka: Kristjan Staničić kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke?

Damir Cupać

Kristjan Staničić, Foto: Ivica TOMIĆ

Kristjan Staničić, Foto: Ivica TOMIĆ

Hoće li bivši direktor opatijskog LRH-a Staničić doista biti kandidat, teško je predviđati kad je riječ o HDZ-u



RIJEKA Danas bi se na Jadranskom trgu 1 trebalo dogoditi ono što se trebalo dogoditi davno, mjesecima prije – Gradski odbor riječkog HDZ-a trebao bi izabrati kandidata za riječkog gradonačelnika na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju ove godine. Kao izgledan kandidat spominje se Kristjan Staničić, a hoće li ovaj bivši direktor opatijskog LRH-a to zaista i biti, nemoguće je predviđati kada je riječ o riječkom HDZ-u.


Naime, nakon što je bilo gotovo pa izvjesno da će u izbornu utrku ući Carla Konta, sve je propalo. Kao što su propali planovi da se kandidat nađe između Duška Grabovca, Bojana Hlače, Ivana Kirina i Lucijana Vukelića.


Kako sada stvari stoje, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika i dalje bi htio biti Lucijan Vukelić, predsjednik riječkog ogranka, ali njegov problem je to što su u Zagrebu ocijenili da su njegove šanse protiv Obersnela minimalne. Budući da HDZ prati etiketa alibi oporbene stranke u Rijeci, stranačka središnjica pokušava izvući kadrovski adut kojim bi pokazala da joj je i te kako bitno tko će u izbornu utrku. No, problem je u tome što se s odlukom debelo kasni i što je u stranci već sada prisutna letargija kod ljudi koji bi trebali odraditi operativno kampanju. Većina njih se čak šali da bi najbolje bilo organizirati tombolu pa onda dopustiti kuglicama da odluče tko će biti kandidat Jadranskoga trga 1 za riječkoga gradonačelnika.




Mada se čini da je riječ o unutarstranačkom problemu, ipak to nije tako. HDZ je najjača oporbena stranka u Rijeci i nema sumnje da će to ostati i nakon lokalnih izbora. Jednostavno, stranačka infrastruktura je takva da će HDZ teško pasti ispod 15-ak posto podrške. Veliki je to potencijal, ali godinama unatrag taj potencijal nikada se nije iskoristio na pravi način. Umjesto da sve vrvi mogućim kandidatima i da stranačko čelništvo muki muči s izborom najboljega od dobrih, događa se da mogućnost izbora u potpunosti smanjena. Tako primjerice nitko od gradskih vijećnika nije došao u uži izbor, a što je tragično jer je lokalni parlament mjesto na kojemu je trebao stasati politički kadar za izborne utakmice.


Hoće li s Jadranskog trga 1 napokon izaći bijeli dim kada je riječ o kandidatu za riječkoga gradonačelnika, teško je reći. Jer, Zagreb želi Staničića, temeljni ogranci žele Vukelića, a što želi Staničić, bit će jasno nakon sjednice Gradskoga odbora.