Baloni u zraku

Dan ružičaste vrpce obilježen u Rijeci, Opatiji, Crikvenici i Delnicama

Aleksandra Kućel Ilić

Ilustracija, arhiva

Ilustracija, arhiva



RIJEKA – Udruga žena operiranih dojki “Nada-Rijeka” na Korzu ispred Gradske vijećnice obilježila je Dan ružičaste vrpce posvećen oboljelima od raka dojke prigodnim programom.


S Jelačićevog trga započeta je šetnja podrške oboljelima od karcinoma dojke koja je završila ispred zgrade Grada Rijeke na Korzu, na kojoj je izvješena velika ružičasta vrpca njima u čast.



Uslijedilo je puštanje ružičastih balona u znak sjećanja na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke, a potom humanitarna prodaja ruža i ružičastih mašni na edukativno – prodajnom štandu, na kojem su se mogli pronaći informativni materijali o prevenciji bolesti i radu Udruge Nada.




Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, saborski zastupnik Željko Jovanović, saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te brojni Riječani.



Lions klub puštao balone u Opatiji


Puštanjem ružičastih balona i formiranjem ružičaste vrpce nastale uz pomoć sudionika humanitarno-edukativne akcije, Lions klub Opatija je u suradnji s Crvenim križem Opatija i klubom Novi život koji okuplja žene Liburnije liječene od raka dojke obilježio ispred opatijske tržnice Dan ružičaste vrpce.


Akciju su došli podržati i prijatelji iz riječkog Lions kluba Korzo, te Forum žena SDP-a Opatije.


– Jako smo zadovoljni, jer je akcija u potpunosti uspjela. Podijelili smo letke, žene su mogle naučiti kako obaviti samopregled dojki i mislim da smo ih uspjeli animirati da povedu brigu oko svoga zdravlja.


Pustili smo ružičaste balone i našim tijelima formirali ružičastu vrpcu uz poruku da je briga za zdravlje svake žene, ujedno i briga za dobrobit cijele obitelji i zajednice u kojoj živimo – rekla je Snježana Čačić, predsjednica Lions kluba Opatija.





Akcija Foruma žena SDP-a u Crikvenici


Na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici u zrak su pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke. Puštanje 20 balona povodom 20. obljetnice obilježavanja Dana ružičaste vrpce organizirao je Forum žena SDP-a Crikvenice.


Balone su uz okupljenje forumašice u zrak pustili predsjednica Foruma žena SDP-a Crikvenice Iva Karlić i predsjednik SDP-a Crikvenice Mario Kružić. Karlić je pozvala sve žene da redovito obavljaju samopregled dojke.


Na druge dijagnostičke preglede se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život. Karcinom dojke je izliječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali naravno ako se na vrijeme otkrije, ističe Karlić.


– Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju, zaključio je Kružić.



Volonterke u Delnicama prodale 300 ruža


Gradsko društvo Crvenoga križa Delnice u suradnji sa Udrugom žena operiranih dojki »Nada« iz Rijeke prigodno je obilježilo Dana ružičaste vrpce. Na Trgu 138. brigade Hrvatske vojske volonterke Crvenoga križa Lucija Kezele, Lara Jurković, Blanka Knežević te Tajana Grenko uspjele su prodati 300 ruža po simboličnoj cijeni čiji prihod ide u humanitarne svrhe.


– Moram pohvaliti i Srednju školu Delnice koju polazi dio naših volonterki, a koja uvijek dozvoli odsutnost povodom naših raznih akcija. Osim toga zahvala velika i našim građanima te stanovnicima Gorskog kotara koji su sve osvješteniji što se tiče brige o svom zdravlju.


Kad god imamo određene akcije i radionice, vrlo rado se odazivu te uvijek iskazuju svoju humanost, što nas posebno raduje te nam daje nadu da će ljudi konačno početi misliti na svoje zdravlje i kao preventivu, a ne tek nakon posjete doktoru, poručila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.