Senzibiliziranje javnosti

Dan darovitih: Kako prepoznati talentirano dijete?

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



 RIJEKA Udruga Centar za poticanje darovitosti Rijeka  i Društvo roditelja darovite djece »Lodur«, u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke, četvrtu godinu za redom organiziraju razne aktivnosti povodom Dana darovitih učenika koji se obilježava 21. ožujka. Ove godine Dan darovitih ulazi u proljetne praznike učenika u osnovnim i srednjim školama, stoga je program obilježavanja planiran ranije. Obilježavanje darovitih započet će danas i trajat će do 16. ožujka, a u obilježavanje će se uključiti gotovo sve riječke osnovne škole bogatim i raznovrsnim programima. Programom su predviđeni predavanja, radionice, igraonice, predstavljanja, stručni skup, na različitim lokacijama u Rijeci. Aktivnosti su namijenjene odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladima i svim zainteresiranima, a cilj je programa da se skrene pozornost javnosti na prava darovite djece te  odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Kroz razmjenu ideja i iskustava namjerava se senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našega društva. S obzirom na to da je znanstveno i praktično bavljenje problemima darovitih i talentiranih pojedinaca u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijeno, uvođenjem Dana darovitih učenika želi se afirmirati spoznaja o potrebi organiziranja sustavne brige za takve pojedince, prije svega u obrazovnom sustavu. 


Prvi u nizu događaja u povodu Dana darovitih održat će se večeras s početkom u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a radi se o specifičnoj likovnoj radionici »MuMu«. Sudionici će proučavati, analizirati i interpretirati likovna djela i ostale predmete iz fundusa Muzeja, koristeći različite likovne tehnike. Sudionici radionice bit će učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola.


Također večeras s početkom u 19 sati u Mramornoj dvorani u Guvernerovoj palači održat će se završni koncert školskog natjecanja »Volim klavir«, a izvođači su polaznici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Jedan od glavnih programa u sklopu obilježavanja je  stručni skup na temu: Obrazovanje darovite djece i mladih – prijedlog iz Cjelovite kurikularne reforme, koji će se održati u ponedjeljak, 14. ožujka u 12.30 sati u Gradskoj vijećnici. U sklopu stručnog skupa predstavit će se i Okvir za poticanje iskustava učenja i vrednovanja postignuća darovite djece i učenika, kao nacionalnog dokumenta koji je nastao u okviru projekta Cjelovita kurikularna reforma. Okvir će predstaviti dr. sc. Zrinka Ristić-Dedić, članica Ekspertne radne skupine. 

Uz škole i muzeje, u obilježavanje Dana darovitih prigodnim radionicama uključili su se i Dom mladih, Galerija Kortil te Gradska knjižnica Rijeka.