Mirna Međimorec i Mostovci

Da je vladajuće imalo briga za nas, uveli bi odvojeno prikupljanje biootpada

Andrej Petrak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Da ih je imalo briga za nas uveli bi odvojeno prikupljanje biootpada, što je i zakonska obveza, rekao je Josip Katalinić



RIJEKA Nezavisna vijećnica u Općinskom vijeću Viškova Mirna Međimorec istaknula je kako vladajuća koalicija SDP-PGS-HSU i nezavisna Ksenija Žauhar pokušavaju spriječiti da Općinsko vijeće Općine Viškovo raspravlja i donese odluke o gorućem problemu za cijelu Primorsko-goransku županiju – radu ŽCGO Marišćina.


Međimorec ističe da je prošlo 17 godina od osnivanja društva Ekoplus, koji upravlja ŽCGO Marišćinom, utrošeno više desetaka milijuna eura od građana PGŽ-a, a i dalje nemaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom.  


– Tvrtka Ekoplus d.o.o. i dalje upravlja cijelim projektom na štetan i netransparentan način. Zbog čega se vijećnici vladajuće koalicije SDP-PGS-HSU i nezavisne Ksenije Žauhar nisu očitovali i podržali Zahtjev da Općinsko vijeće raspravlja o Marišćini i zašto je Ksenija Žauhar prekinula održavanje sjednice na temu Marišćine? Vladajuća koalicija SDP-PGS-HSU i Ksenija Žauhar dio su problema, a ne rješenja da se uspostavi ekonomski i ekološki funkcionalno gospodarenje otpadom u Općini Viškovo, istaknula je Međimorec.


Neodgovorno i neozbiljno




Dodala je da je neodgovorno, neozbiljno i krajnje manipulativno ponašanje predstavnika Kluba vijećnika SDP-PGS-HSU u Općinskom vijeću Viškova i to Isaka Jaganjca i Ivice Šanka.


– Oni nikada nisu prisustvovali zborovima mještana Marčelja, koji se godinama žale na smrad sa ŽCGO-a Marišćina. Nisu bili niti u jednom službeno organiziranom posjetu ŽCGO Marišćini, kao ni njihova koalicijska partnerica i predsjednica općinskog vijeća Ksenija Žauhar. Ni ona ni koalicija, osim „kozmetičkih“ mjera, ne čine ništa da se problem riješi, te neodgovorno, neozbiljno i politikantski manipuliraju javnošću i pokušavaju na sve načine spriječiti da Općinsko vijeće Općine Viškovo raspravlja i donese odluke o prevrućem problemu za Općinu Viškovo i Primorsko-goransku županiju. Oni štite parcijalne interese pojedinaca i političkih interesnih grupa, na štetu građana i općeg dobra, rekla je Međimorec.



Podsjetila je da je nakon održanog zbora mještana MO Marčelji zbog kontinuiranog i stalnog smrada iz ŽCGO Marišćina pokrenula inicijativu da Općinsko vijeće Viškova raspravlja o ozbiljnim problemima koje centar na Marišćini ima u poslovanju i nemogućnosti sprječavanja smrada.


Hitno pronaći rješenje


– Puno je problema ali jedan ne trpi daljnje odgađanje pronalaska rješenja. Hitno moramo pronaći rješenje za smrad koji dolazi iz županijskog centra. Rješenje ne može biti kozmetičke već konceptualne naravi. Na zboru građana sam najavila da ću pokrenuti inicijativu za održavanje sjednice Općinskog vijeća da vijeće raspravlja o ovom ozbiljnom problemu. Tom prilikom, predsjednica vijeća, Ksenija Žauhar, za što postoji snimka, potvrdila je pred mještanima da će podržati održavanje sjednice.


No, Ksenija Žauhar, kao predsjednica vijeća, nije ispunila svoju obvezu održavanja sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se razmatrala problematiku rada Marišćine i Ekoplusa, već je nezakonito prekinula sjednicu vijeća pozivajući se na Poslovnik Općinskog vijeća, naglasila je Međimorec.



Građani od svojih predstavnika u Općinskom vijeću očekuju rješenja a proceduralna prepucavanja, kaže.


– Uloga predsjednice Općinskog vijeća je pronalazak načina kako da se sjednica održi a ne pronalazak razloga zašto se ista ne može održati, zaključila je Međimorec.


Smrad, smrad, smrad


Na konferenciji za novinare sudjelovali su i članovi Mosta Petra Mandić i Josip Katalinić, s kojima Mirna Međimorec surađuje.


– Općinska vlast nije spremna sudjelovati u pokušajima da se riješe problemi s Marišćinom. Sjednica Općinskog vijeća na temu Marišćine zatražena je na poslovnikom predviđen način. Sav materijal vezan uz tu temu, uključujući izvještaje o radu tog centra i tvrtke te drugu dokumentaciju trebala je pribaviti izvršna vlast u Viškovu. Jedino općinska vlast u cijelosti raspolaže materijalima, jer sudjeluje u radu centra na Marišćini, obrazložila je Petra Mandić, koja je vijećnica Mosta u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću.



Josip Katalinić apostrofirao je da mještanima najveći problem čini smrad zbog Marišćine, što se, kaže, ne može riješiti drugačije negoli uvođenjem odvojenog prikupljanja biootpada.


– Riješite nam problem smrada! Godinama govorimo vladajućima: promijenite koncept i prestanite bacati biootpad! Nama u Marčeljima smrdi upravo zbog biootpada koji se baca na Marišćinu. Noću ne možemo otvoriti prozore. No, vlast kontinuirano ignorira probleme mještana. Da ih je imalo briga za nas uveli bi odvojeno prikupljanje biootpada, što je i zakonska obveza, rekao je Josip Katalinić.


Upozorio je da je tijekom 2017. godine 95 posto otpada koji se dovezao na Marišćinu, tamo i ostao kao smeće, jer Ekoplus, ističe, nema gdje plasirati svoje gorivo iz otpada, glavni proizvod centra na Marišćini.


– Što mi to radimo? Dokad lokalna administracija može zabijati glavu u pijesak, upitao je Josip Katalinić.