PAR

DRUGAČIJI PRISTUP PODUZETNIŠTVU U Rijeci osnovan novi Centar za inovacije i poduzetništvo

Karolina Krikšić

doc. dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR

doc. dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR

Drugačiji pristuppoduzetništvuZadatak CIP-a je pružati potporu malim i srednjim poduzećima, organiziranje edukacije za širu javnost te mentorstvo mladih poduzetničkih nada što bi pak trebalo omogućiti rast i razvoj malog gospodarstva na području Primorsko-goranske županije te stvaranje poticajnog okruženja i privlačenje ulagača



Centar za inovacije i poduzetništvo (CIP), zamišljen kao jedinstvena poduzetnička potporna infrastruktura koja će u modernom i dobro opremljenom prostoru u centru Rijeke osmišljavati nove programe namijenjene svima – od nezaposlenih osoba, do mladih poduzetnika početnika – novost je kojom je riječku poduzetničku scenu obogatila Visoka poslovna škola PAR.


Naime, u skladu sa svojim dosadašnjim djelovanjem, jedina riječka privatna visokoobrazovna institucija osnovala je novi poduzetnički centar koji će se koncentrirati na poticanje poduzetništva na području Primorsko-goranske županije.


Kako ističu u PAR-u, CIP je po mnogočemu poseban i inovativan, a sama činjenica da ga je osnovala visokoobrazovna institucija sugerira njegov »drugačiji« pristup poduzetništvu. Dakle, CIP-ov idejni osnivač je poznata riječka Visoka poslovna škola PAR koja već desetu godinu svoj obrazovni kurikulum temelji na uspješnom spajanju obrazovanja i gospodarstva, a zadatak CIP-a je pružati potporu malim i srednjim poduzećima, organiziranje edukacije za širu javnost te mentorstvo mladih poduzetničkih nada. Sve bi to na kraju trebalo omogućiti rast i razvoj malog gospodarstva na području Primorsko-goranske županije te stvaranje poticajnog okruženja i privlačenje ulagača.




– Zahvaljujući PAR-ovom iskustvu u programima poduzetništva, CIP-ov uspjeh na ovom području je gotovo zagarantiran. Reklo bi se, on je i logičan slijed PAR-ovih aktivnosti unatrag par godina koje se tiču promicanja poduzetničkog načina razmišljanja u svakom aspektu života, pogotovo u obrazovanju. Moglo bi se reći da se od CIP-a očekujemo upravo to – daljnji rad na spajanju obrazovanja i poduzetništva, ali i širenje poduzetništva kroz obrazovanje putem raznoraznih inovacija, objašnjava osnivačica CIP-a, doc. dr. sc. Gordana Nikolić, inače i dekanica Visoke poslovne škole PAR.


Međunarodna suradnja


Kroz zadnji natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za razvoj poduzetničke potporne institucije, osigurano je više od 5 milijuna kuna za razvoj i opremu ovog jedinstvenog projekta.


CIP će se pobliže baviti rješavanjem poslovnih izazova, razvojem sofisticiranih proizvoda i usluga koje će doprinositi društvu svojom dodanom vrijednošću, a kao poduzetnička potporna institucija, bit će dostupan svim malim i srednjim poduzećima kako bi se unaprijedio njihov rast i razvoj, privukle investicije i stvorile mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.


S obzirom na međunarodnu suradnju i iskustva koje ima PAR, očekuje se da će novi riječki inkubator zasigurno privući potencijalne korisnike kao i predavače iz drugih djelovala Europe i svijeta, ali i odgovoriti potrebama gospodarskog razvoja u Primorsko-goranskoj županiji i time jačati i uspostavljati kvalitetno poslovno okruženje te konkurentni realni sektor.


Upravo pokretanje, razvoj i unaprjeđenje konkurentnosti te pružanje stručne potpore u realizaciji poduzetničkog potencijala Gordana Nikolić ističe kao glavne ciljeve CIP-a te dodaje da se razvojem gospodarstva kroz poduzetničku inicijativu mladih u Rijeci, i njihovim inovativnim idejama stvara sinergija koju poduzetnici žele iskoristiti za realiziranje vlastitih ideja.


– To je ono što smo do sada njegovali kroz PAR kao visokoobrazovnu instituciju, a kroz CIP ćemo ojačati i dodatno usmjeriti, zaključuje Nikolić.


Potpora MSP-ovima


Rezultati istraživanja koje je proveo Centar za inovacije i poduzetništvo pokazali su nedovoljnu usmjerenost gospodarstva na tehnološki i inovacijski razvoj, čemu, između ostalog, pridonosi i nedovoljno ulaganje malih i srednjih poduzeća u istraživanje i razvoj. Problemi prepoznati u području poslovne i tehnološke infrastrukture odnose se pak na neiskorištene kapacitete poduzetničkih ideja; nizak stupanj iskorištenosti raznih potpornih fondova i programa te sporost u realizaciji poslovne i tehnološke infrastrukture kao rezultat izostanka interesa pojedinaca za ulaganjem, razvojem i rastom, a koje Centar za inovacije i poduzetništvo nastoji riješiti.


– Prema navedenim problemima, CIP kao funkcionalna poduzetnička potporna infrastruktura, uvođenjem novih usluga, omogućit će uspostavu pozitivnih promjena u poslovanju malih i srednjih poduzeća u odnosu na one faktore koji su dosada taj proces usporavali, kao što je, primjerice, brža dostupnost usluga poduzetnicima koji mogu odmah krenuti u razvoj poslovnih pothvata, konkretna znanja i vještine koje su poduzetnicima početnicima potrebni, bolja produktivnost i brži pronalazak kupaca, brža komercijalizacija inovacija i plasman na tržište, tj. porast prodaje, utvrđivanje najučinkovitije metodologije za poduzetničko učenje, itd., objašnjava Nikolić.


CIP će činiti mentori, članovi gospodarskog i obrazovnog sektora koji će svojim znanjem i vještinama zainteresiranima pružiti nova znanja iskoristiva za stvaranje i razvoj svojih ideja.


– Svojim uslugama omogućit ćemo stvaranje novih inovacija i potporu malim i srednjim poduzećima kako bi se kroz pravilne i kvalitetne edukacije što bolje plasirali na tržište, zaključila je CIP-ova začetnica Gordana Nikolić, te dodala da se puna funkcionalna uspostava Centra očekuje početkom 2018. godine.