Loša situacija

DRASTIČNO REZANJE Predložene izmjene proračuna mogle bi ugasiti Kanal Ri

Edi Prodan

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Izgube li 1,2 milijuna kuna iz gradske blagajne, na riječkoj televiziji morat će drastično smanjiti broj zaposlenika, smanjiti plaće ili – stati s radom



RIJEKA Prijedlog amandmana stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Rijeke za drastično rezanje proračunskih sredstava namijenjenih riječkim medijima izazvali su nemalo čuđenje pa sve do – konsternacije u Kanalu Ri.


– Usvoji li Gradsko vijeće navedene amandmane Kanal Ri ima samo nekoliko mogućnosti: drastično smanjiti broj zaposlenika ili jednako se tako ponijeti prema plaćama, ili stati s radom. Iznos koji je nama u tom proračunu namijenjen toliki je da bez njega ne možemo ni u kom slučaju nastaviti proizvoditi program u današnjem volumenu i kvaliteti. Što vjerojatno može prouzročiti pad gledanosti i dodatno smanjenje marketinških prihoda – istaknuo nam je Igor Rivetti, odnedavno glavni urednik Kanala Ri.


Od 1,7 milijuna kuna koliki je prijedlog godišnjih izdvajanja za medije podnesen od strane gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, 1,2 milijuna pripada Kanalu Ri. To i ne čudi jer Grad Rijeka je jedan od osnivača riječke televizijske kuće tako da su njihova sredstva svih ovih 18 godina i bila presudna za njihov razvoj.




Prijedlog oporbe znane kao »srednji blok« je da se ta sredstva smanje na 200.000.


– Prijedlog amandmana kojim bi nam se uskratila sredstva od strane Grada Rijeka je višestruko štetan – istaknuo nam je u početku razgovora Ivan Jerčinović direktor Kanala Ri.


– On ne samo da ugrožavaju našu produkciju i informativnost koja je na korist svim građanima Rijeke, nego izmicanje tih sredstava može pogubno djelovati i po našu edukativnost. Primjerice upravo smo u fazi potpisivanja ugovora s riječkim Sveučilištem temeljem čega će u dogledno vrijeme krenuti emisija koju će proizvoditi studenti raznih usmjerenja, a tu je još mnogo sati i sati programa koji stvaramo jedino mi, a korist od svega ima čitava naša zajednica – istaknuo nam je Jerčinović.



Politička grupacija koju čine Akcija mladih i Živi zid podnijela je i amandman kojim se predlaže ukidanje sredstava za održavanja gradskih satova. Obrazloženje? Ne treba održavati satove jer vrijeme je u Rijeci ionako stalo 1941. godine!



Svojevrsni udar na riječke medije, koji – gle li apsurda – predvodi Lista za Rijeku, tim je čudniji ako je poznato da se nalazimo u finišu priprema za EPK, kao i zbog toga što provlačenje sredstava od strane EU fondova u sebi uvijek ima ugrađenu i klauzulu – vidljivosti. Drugim riječima ništa od sredstava ne zajamči li se njihovo medijsko prezentiranje najširem krugu stanovništva. Također, udar je to i na medijsku policentričnost, na omogućavanje rada televizijskim postajama čije se sjedište ne nalazi isključivo u Zagrebu.


A ono što u čitavoj toj priči slamanja lokalnih medija dodatno »bode oči i uši« je stav, za sada još uvijek istina neslužben, da će se sredstva koja se izbiju lokalnim medijima upotrebiti za nabavku – mikrofona. Kakvih? Onih koji će se ugraditi u središnju gradsku vijećnicu. Kako bi se vijećnici međusobno bolje čuli. Vrijednost tih mikrofona je »tričavih« 350 tisuća kuna. Pitanje je samo čemu tolika briga za »čujnost« kad će se zbog nje medijska vidljivost njihovog rada svesti na minimum.


Odnosno kad je »srednji blok« lokalnim medijima pokazao »srednji prst«.