Putuje u Nevadu

DORIN USPJEH Sušačka gimnazijalka nova učenica najbolje privatne škole u Renu

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Dora Lušić zahvaljujući školarini putuje u Nevadu, i to već za mjesec dana jer školska godina u Sage Ridge School počinje već 15. kolovoza. Gotovo deset tisuća kilometara daleko od kuće šesnaestogodišnja Riječanka živjet će s obitelji o kojima za sada zna samo da imaju ranč i dva sina



RIJEKA Sušačka gimnazijalka Dora Lušić upravo je završila drugi razred matematičkog smjera, a ono što je razlikuje od svih njenih vršnjaka je što će iduću školsku godinu provesti gotovo deset tisuća kilometara dalje od njih i to zračne udaljenosti. Naime, ona je jedina ovogodišnja hrvatska učenica koja je u sklopu natječaja programa ASSIST (American Secondary Schools for International Students and Teachers) osvojila besplatnu školarinu u SAD-u i to u Nevadi u Renu.


Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja se bavi razmjenom studenata i učenika, a za godišnju školarinu u SAD-u Dora se natjecala s ukupno 1.500 vršnjaka iz cijelog svijeta, od čega je njih dvjestotinjak uspjelo proći selekciju i osigurati si jednogodišnji boravak u SAD-u koji će im financirati ASSIST. Ono što je šesnaestogodišnjoj Riječanki omogućilo ulazak u program čiji je slogan »Today’s Scholars. Tomorrow’s Leaders« obrazovna je uspješnost, ali i uspješnost na ispitima te briljiranje na usmenim razgovorima koje je vodila s hrvatskom koordinatoricom ASSIST-a, ali i s voditeljicom programa u SAD-u.


Građenje osobnosti


Navodeći kako je odlična učenica kojoj je bavljenje sportom jedna od najdražih izvanškolskih aktivnosti Dora kaže da odlazak u SAD vidi kao odmor za svoju dušu.




– Još sam se prošle godine zainteresirala za dvotjedni odlazak u Cambridge, međutim to se pokazalo dosta skupim pa je moja mama došla na ideju da me prijavi za godinu školovanja u SAD-u. Ugovor koji sam potpisala obvezuje me da se nakon jedne školske godine vratim u Rijeku te da ovdje promoviram američku kulturu i budem svojevrsna ispomoć idućoj generaciji koja će dobiti školarinu u okviru programa ASSIST.


Dobila sam mjesto u privatnoj školi Sage Ridge School, a koliko sam se uspjela informirati, riječ je o najboljoj školi u tom gradu koja je dosta sportski orijentirana te ima iznimno mali omjer učenika i nastavnika. Na jednog nastavnika dolazi 15 učenika – priča Dora. Svoj boravak u SAD-u ona vidi kao napredak u ovladavanju jezikom, ali i zadovoljenje želje za upoznavanjem novih stvari, druge kulture te u konačnici građenja vlastite osobnosti.


– Mislim da boravak u inozemstvu ostavlja trag zauvijek i pomaže u građenju osobnosti, a među ostalim imam cilj i »ganjati« stipendiju za koledž, jer želja mi je studirati u inozemstvu. Ne mora to biti SAD, ali kada sam već tamo, pokušat ću iskoristiti priliku. Bit ću smještena u obitelji o kojoj još ne znam baš previše. Znam da imaju dva sina i ranč. Pitala sam se zbog čega bi netko uzeo neznanca u svoj dom. To mi je bila velika nepoznanica, a onda sam otkrila da za to dobivaju porezne olakšice, ali i da im je strašno fora ugostiti nekoga iz Europe – ističe Dora.


Oduševljena obitelj


Iako će biti jedina srednjoškolka koja ove godine preko ASSIST-a boravi u Renu Dora, kaže kako se time ne zamara. Ne brine je previše ni odlazak od obitelji, a već je skovala i plan kako će si od džeparca koji od ASSIST-a dobije organizirati i pokoje putovanje.


– Sve me to jako veseli i bila sam oduševljena kada su mi javili da sam primljena. Ne opterećujem se time što će biti i svi se čude tome. Kod kuće su presretni, pogotovo mama, ona je preuzela sve obiteljsko oduševljenje na sebe – kaže Dora. Daleko putovanje čeka je već za mjesec dana, jer školska joj godina počinje već 15. kolovoza, a glavobolju joj ne zadaje ni činjenica da će po povratku u lipnju iduće godine morati polagati one predmete koji u njenoj satnici u SAD-u neće biti zastupljeni. U svoj je budući raspored već uvrstila bavljenje sportom, prvenstveno atletikom kojom se bavi posljednje četiri godine, a otkriva i kako voli fotografiju.


– Bavila sam se plivanjem, odbojkom, triatlonom, a u SAD-u se namjeravam okušati i u nečem novom, kao što je aranžiranje glazbe ili nešto slično – otkriva planove Dora. Za svoju Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju kaže da nije mogla odabrati bolju školu, jer ima odličan razred i korektne profesore, dok hrvatski sustav obrazovanja ne ocjenjuje tako dobrim ocjenama.


– Ne razumijem zbog čega moramo učiti toliko nepotrebnih stvari za koje svi znamo da nam nikada neće trebati. Trebali bismo učiti zašto i kako, a ne gdje i kada – zaključuje šesnaestogodišnja Riječanka.