Upitna transparentnost

DORH zaprimio anonimnu kaznenu prijavu: Policija istražuje prodaju zgrade pošte na Korzu

Robert Frank

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

HP je na javnom natječaju izabrao ponudu  zagrebačke tvrtke od 5,6 milijuna  eura.  Prema nekim  procjenama, prodaja zgrade je obavljena na netransparentan  način, odnosno kuvertiranim, zatvorenim ponudama, umjesto otvorenom,  usmenom licitacijom, kojom bi se postigla  veća cijena



RIJEKA Glasnogovornica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Martina Mihordin potvrdila je našem listu kako je u nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zaprimljena anonimna kaznena prijava koja je dostavljena na nadležno postupanje nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj.


Prema neslužbenim informacijama, radi se o prijavi podnesenoj protiv Uprave Hrvatskih pošta zbog sumnje u transparentnost javnog natječaja kojim je ta državna kompanija prodavala svoju poslovnu zgradu na riječkom Korzu.


Zatvorene kuverte


Pod obrazloženjem rasprodaje većeg dijela imovine, čime će se prikupiti sredstva potrebna za gradnju novog logističkog centra u Velikoj Gorici, Hrvatske pošte na javnom su natječaju za poslovnu zgradu na riječkom Korzu izabrale ponudu jedne zagrebačke tvrtke od 5,6 milijuna eura. Prema nekim  procjenama, prodaja je obavljena na netransparentan način, odnosno kuvertiranim, zatvorenim ponudama, umjesto otvorenom, usmenom licitacijom kojom bi se, tvrde naši sugovornici među kojima je i pročelnik Grada Rijeke za poslovne prostore Vladimir Benac, postigla značajno viša cijena.




Ponuda jednog drogerijskog lanca od šest milijuna eura, koja je pristigla nakon natječajnog roka za podnošenje ponuda pa opravdano nije uzeta u obzir, sugerira da HP kao prodavatelj poništavanjem provedenog natječaja, na što ima pravo, te raspisivanjem novog, bez sumnje može uprihoditi nekoliko milijuna više od prvotno postignute cijene. Zašto se iz Hrvatskih pošta ne odlučuju na potez koji otvara mogućnost za puno veći iznos zasad nije jasno, već se može samo nagađati.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…