USUSRET ZIMI

DOBRA VIJEST ZA POTROŠAČE Cijena centralnog grijanja u Rijeci se neće mijenjati. Zasad

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Eventualne izmjene moguće su nakon analize učinaka primjene cjelodnevnog režima grijanja, kojim će u predstojećoj sezoni biti pokriveno oko sedamdeset posto korisnika, kao i učinjenih zahvata na izmjeni toplovoda na dobrom dijelu sustava gradskih toplana, kažu u Energu

RIJEKA U predstojećoj sezoni centralnog grijanja Energo ne namjerava mijenjati cijene toplinske energije, potvrdio je voditelj Sektora toplinske energije u Energu Vatroslav Jukić. Zasad nema planova o izmjenama cijena toplinske energije, a eventualne izmjene moguće su nakon što analiziramo učinke primjene cjelodnevnog režima grijanja, kojim će u predstojećoj sezoni biti pokriveno oko sedamdeset posto korisnika, kao i učinjenih zahvata na izmjeni toplovoda na dobrom dijelu sustava gradskih toplana, rekao je Jukić.

Na pitanje o mogućim promjenama cijene uslijed rasta cijene prirodnog plina, s obzirom da se očekuje porast cijene za kućanstva od travnja iduće godine, a većina Energovih toplana kao gorivo koristi plin, kazao je kako cijenu plina za kućanstva još uvijek regulira država, te se, do konca sezone grijanja, ne očekuju promjene cijene plina.


Podsjetimo, sadašnja cijena isporučene toplinske energije u sustavu centralnog grijanja u Rijeci iznosi 3,50 kuna po kilovatsatu(kWh), dok je cijena instalirane snage, takozvani fiksni dio računa, 18,50 kuna po kilovatu instalirane snage.


Pilot-projekti


U 24-satnom režimu grijanja, od ove će sezone biti toplane Gornja Vežica, Vojak, Zamet, Podmurvice, Kozala, Škurinje, te toplana na Turniću, koje zajedno pokrivaju potrebe oko sedamdeset posto korisnika centralnog grijanja. Na ovaj su se potez, objašnjava Jukić, u Energu odlučili na temelju rezultata dosadašnjih pilot-projekata cjelodnevnog rada toplana kojim je utvrđeno da se na taj način ukupna potrošnja smanjuje za prosječnih pet do sedam posto.




Na području toplana koje će biti u režimu cjelodnevnog rada korisnici, odnosno pojedine stambene zgrade, imaju mogućnost samostalnog određivanja vremena opskrbe toplinskom energijom i potrošnom toplom vodom. To može biti svih 24 sata ili tijekom perioda koji među sobom dogovore sami stanari. Cjelodnevni rad toplana pokazao je ne samo manju potrošnju energenta, već su time smanjeni i troškovi održavanja toplana, kaže Jukić.


Uštede će donijeti i projekt zamjene toplovoda, u kojemu je dobar dio starih, dotrajalih cijevi zamijenjen novima, sa znatno kvalitetnijom izolacijom. Toplovodi su zamijenjeni na Vojaku i Gornjoj Vežici, a u tijeku su završni radovi na Turniću, Srdočima, Škurinjama i Podmurvicama. Na većini tih lokacija strojarski dio posla je dovršen, te se još radi na zatrpavanju iskopa i asfaltiranju, odnosno građevinskom dijelu posla. Izuzetak je Kozala, gdje radovi na polaganju novih toplovoda još traju, a za to vrijeme dio korisnika će biti spojen na mobilne kotlovnice. Bez obzira na radove, svi korisnici će imati normalnu opskrbu toplinskom energijom, uz eventualne kratkotrajne prekide, ali duljih prekida neće biti, rekao je Jukić.

Zamjena podstanica


Na područjima grada gdje su zamijenjeni toplovodi, Energo je korisnicima, odnosno pojedinim stambenim zgradama, ponudio i mogućnost zamjene podstanica, po povoljnim uvjetima, što je zasad iskoristilo 11 zgrada. Pet podstanica već je zamijenjeno, a još šest je u fazi instaliranja, čime bi, prema Jukićevim riječima, stanari trebali ostvariti dodatne uštede, prvenstveno u obračunu instalirane snage.


Ovisno o tome ima li zgrada termoizloacijsku fasadu i suvremenu stolariju, smanjenje instalirane snage ugradnjom novih podstanica je između 10 i 40 posto, odnosno prosječnih 21 posto. Na području Rijeke do sad je 21 zgrada, na temelju svojih stvarnih potreba utvrđenih inženjerskim elaboratom, smanjila instaliranu snagu, i to za prosječnih 28 posto, kaže Jukić, dodajući kako je najčešće riječ o zgradama na kojima su izvedeni radovi na postavljanju nove termoizolacijske fasade i vanjske stolarije.


Na pitanje o sigurnosti opskrbe toplinskom energijom upredstojećoj sezoni, odgovara kako su rezervirane dovoljne količine prirodnog plina za cijelu sezonu, tako da nikakvih poteškoća s opskrbom ne bi trebalo biti.