Najmlađi karnevalisti

DJEČJA POVORKA U subotu će centar Rijeke preuzeti male maškare. Evo što nas sve očekuje

Biljana Savić

Povorka kreće u 13 sati, a u veseloj i šarenoj gusjenici sudjelovat će više od 67 karnevalskih grupa vrtićke i osnovnoškolske dobi, odnosno u dobi od 18 mjeseci do 14 godina, a među njima će biti i grupe iz inozemstva, iz Srbije i Slovenije, najavili su organizatori



Subota 27. siječnja dan je kad će stariji stati sa strane i dopustiti najmlađima da ih poduče kako se zabavlja. Korzo će taj dan biti velika učionica na otvorenom, predmet će biti Dječja karnevalska povorka, a učit će se pjesmi, plesu, maskiranju u tisuće likova iz mašte, začinjeno rijekom dječje kreativnosti i veselja – riječi su kojima je jučer Dječju karnevalsku povorku novinarima najavila Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke.


Povorka kreće u 13 sati, a u ovoj veseloj i šarenoj gusjenici sudjelovat će više od 4.600 djece u 67 karnevalskih grupa vrtićke i osnovnoškolske dobi, odnosno od 18 mjeseci do 14 godina, a među njima će biti i grupe iz inozemstva, Slovenije i Srbije. Prije početka povorke prisutne će zagrijati zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice na pozornici na Korzu, a na Trgu Republike Hrvatske Prve riječke mažoretkinje.



Ex port Delta i ove je godine glavni koncertni centar uz Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom, a što nas sve očekuje na njenoj pozornici najavila je Darija Šetula iz agencije Promocija. Sezona koncerata koja je već počela prošlog vikenda koncertom popularnog Joleta, nastavlja se s Jelenom Rozgom koja će nastupiti u subotu 27. siječnja od 21 sat. U veljači slijedi veliki Carnival DJ Session uz headlinera DJ Kevina Saundersona 3. veljače, grupe Vigor i Night Express 10. veljače, a karnevalsku Ex port Deltu zatvara velika završna zabava 11. veljače koja kreće već od 14 sati i traje do kasno u noć. Ulaz na Carnival DJ Session i završnu zabavu je besplatan, a ulaznice za Jelenu Rozgu (30 kn pretprodaja / 40 kn na dan koncerta) i koncert grupa Vigor i Night Express (20 kn pretprodaja / 30 kn na dan koncerta) mogu se kupiti u karnevalskoj kućici na Korzu ili u Dallas Music Shopu ili na ulazu u Ex port Deltu na dane koncerata.





Izravno s Korza


Uz novu kraljicu Riječkog karnevala Ivu Ciceran te Meštra Tonija, povorku će predvoditi i novi mali vladari Riječkog karnevala – princ Mateo Radaljac i princeza Paola Juranić, te njihovi pratitelji Ivano Šiljac, Elena Kolić, Moreno Zejnić i Nina Draženović.


Povorka će se kretati rutom od Rive, preko Trga 111. brigade HV-a, Trga Republike Hrvatske, Korza, Scarpine ulice, Trga bana Jelačića, Ribarske ulice, pa do Grobničke rive, a završava u zgradi Ex port Delte. Kroz program će pratiti voditelji na tri pozornice duž trase – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Davor Jurkotić na Korzu, Robert Ivanović na Jelačićevom trgu i Sandra Radiković na četvrtoj pozornici u Ex port Delti.


– Za sve koji će ove subote doći na Korzo podržati i uživati u kreacijama malih nasljednika Riječkog karnevala, na niz će punkova po centru grada biti organizirano oslikavanje lica, a svi koji ne mogu taj dan doći do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem izravnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala ili na YouTubeu – poručuju organizatori.



Iz Službe parkirališta Rijeka plusa jučer su izvijestili da će u subotu, 27. siječnja, od 6 do 18 sati, zbog Dječje karnevalske povorke privremeno biti zabranjeno parkiranje u sljedećima ulicama: Zadarska, Splitska, Zanonova i Riva, do Henckeove ulice. Od ponoći u subotu, pa do 18 sati parkiranje je zabranjeno na središnjem dijelu parkirališta na Putničkoj obali te na Delti. Vozila koja ostanu nakon zabrane parkiranja, premještat će »pauk«, a informacija o lokaciji na koju su premještena vozila može se dobiti u postaji Prometne policije na telefon: 051/335-521.



Karnevalske radosti


Najavljeni su i ostali programi Riječkog karnevala do kraja siječnja. Sutra, 26. siječnja, KU Pom-F-Ri u 13 sati u dvorištu Pomorskog fakulteta dignut će pust Riječkog karnevala, od 19 sati najmlađi će plesati u Zabavnom parku Zvrk na Maškaranom petku ZVRK1 gdje će se birati i nagrađivati najbolje maske, a ponovno će se plesati i u Pašcu na Maškaranim tancima od 21 sat. Pusni tanci va Zamete kreću u subotu 27. siječnja u Domu Zamet od 21 sat, a u nedjelju 28. siječnja održavaju se dvije dječje redute – od 15 sati na Pašcu u Domu Pašac i od 16 sati u Domu Zamet.


HNK Ivana pl. Zajca u sklopu svog Kazališnog vrtuljka nudi balet »Ivica i Marica« 26., 27., 29. i 30. siječnja. Tower Center Rijeka poziva na svoje »Karnevalske radosti u Hoću knjigu«, koje će se sastojati od brojnih karnevalskih radionica, predavanja o cosplayu, prigodnih promocija knjiga te jedne neodoljive retro chic revije odjeće. Prva na rasporedu je radionica oslikavanja lica, 27. siječnja 10 sati. Tijekom Karnevala u izlozima Grada Rijeke (Korzo 16) svakodnevno se može pogledati izložba skulptura Tonya Ambrozicha »Zvončari«.