Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Sjećanje na žrtve nacizma

foto DAN OSLOBOĐENJA U KASTVU Izložba 'Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera'

Izložba u Muzejskoj zbirki Kastavštine privukla pažnju / Snimio Marko GRACIN
Izložba u Muzejskoj zbirki Kastavštine privukla pažnju / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2019. u 20:41 2019-05-03T20:41:00+02:00

Riječ je o fotoalbumu njemačkog vojnika Rienzera koji je aparatom bilježio vojni put svoje postrojbe tijekom 1944. na području Istre, Krasa i Kvarnera. Poseban značaj imaju fotografije snimljene tijekom travnja i svibnja 1944. kada su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima je i zločin u Lipi

KASTAV Polaganjem vijenaca u čast svima koji su dali život za oslobođenje grada, danas je na Gradskom groblju Kastav obilježen Dan oslobođenja. U znak zahvale i sjećanja na žrtve, svijeće su zapalili predstavnici Grada Kastva i UABA Kastav.

Tim povodom, jučer je u Muzejskoj zbirki Kastavštine otvorena izložba »Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera« – 1. bataljun SS policijskog puka »Bozen« 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera, autora Ive Mileusnića i Vane Gović.

G0305MG12
Muzejska zbirka Kastavštine, izložba o fašističkim razaranjima iz albuma Urbana Rienzera, autora Ive Mileusnića i Vane Gović / Snimio Marko GRACIN

Ova izložba je po prvi put postavljena prije dvije godine kada je javnosti predstavljen fotografski materijal iz Pokrajinskog arhiva Južnog Tirola u Bolzanu važan za rekonstrukciju ratnih prilika Krasa i okolice tijekom Drugog svjetskog rata.

G0305MG6
Muzejska zbirka Kastavštine, otvorenje izložbe o nacističkim razaranjima / Snimio Marko GRACIN

Riječ je o fotoalbumu njemačkog vojnika Rienzera koji je aparatom bilježio vojni put svoje postrojbe tijekom 1944. na području Istre, Krasa i Kvarnera. Poseban značaj imaju fotografije snimljene tijekom travnja i svibnja 1944. kada su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima je i zločin u Lipi.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupio je mješoviti pjevački zbor KUD-a Halubjan. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.