Posebni "doktori"

Crveni nosevi: Desetak Riječana na audiciji za klaundoktore

Barbara Čalušić



RIJEKA  Desetak Riječana jučer je polagalo prijemni ispit za posebnu vrstu doktora, onih koji liječe smijehom i zovu se klaundoktori, a okupljeni su udruzi Crveni nosevi. Radi se o međunarodnoj udruzi  koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate, a glavni cilj djelovanja udruge je ublažavanje patnji bolesnim osobama te olakšavanje procesa oporavka pomoću humora kao terapeutskog sredstva.


S obzirom da su klaundoktori posebno educirani profesionalci koji svojim djelovanjem pomažu bolesnima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici, audicije su zapravo cjelodnevne osmišljene radionice kroz koje se biraju najbolji kandidati koji potom prolaze potrebnu edukaciju. Audiciju u Rijeci jučer je vodio Giora Seeliger, osnivač i umjetnički doktor Red Noses Internationala koji je osobito ponosan na svoje kolege iz Hrvatske.


– Radosni smo što smo ovdje. Puno ljudi nas podržava, a hrvatski Crveni nosevi u svom radu ne pokazuju samo artističku vrijednost, nego i rast u svakom smislu.  Crveni nosevi u Beču djeluju već 20 godina, no mislim da je hrvatska udruga u svojih pet godina djelovanja postigla puno više nego što smo mi to uspjeli u prvih pet godina našeg postojanja, rekao je Seeliger.




Crveni nosevi u Hrvatskoj posjećuju bolničke odjele na kojima borave bolesna djeca, kao i domove za starije i nemoćne osobe. Ukupno 13 klaundoktora djeluje u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a prema riječima umjetničkog direktora Zorana Vukića, planiraju proširiti svoje klaunovske ekipe i povećati broj gradova u kojima djeluju.


– Povratne informacije jako su dobre i vjerujemo da kalundoktori doista pomažu u liječenju. Imamo odličnu suradnju s medicinskim timovima u bolnicama, s roditeljima i djecom, a radimo i s odraslima, odnosno starijim osobama, kaže Vukić.


Posao kalundoktora, osim glumačkih vještina, uključuje i brojna druga znanja, a kako kaže Vukić, klaunovi nisu volonteri, već za svoj rad dobivaju određen honorar koji se financira isključivo donacijama koje udruga dobiva.


 – Naš cilj na međunarodnoj razini je certificirati zanimanje klaundoktora, ne samo glumačka, već i znanja iz psihologije, sociologije i medicine te predstavlja pravo multidisciplinarno zanimanje, zaključio je Vukić.