EU projekt

Cresko – lošinjski arhipelag na putu prema čistoj energiji

Sanja Gašpert

Tranzicijski plan je opredjeljenje prema sunčevoj energiji, ali i ulasku alternativnih goriva u javnom prijevozu električnim biciklima, skuterima, a postoji i razmišljanje o električnom trajektu koji bi povezivao trajektne luke Valbisku i Merag, odnosno Brestovu i Porozinu



Programu tranzicije cresko-lošinjskog otočja prema čistoj energiji dodjeljuju se, odlukom Primorsko-goranske županije, sredstva u iznosu od pedeset tisuća kuna. Naime, Tajništvo za EU otoke, točnije za čistu energiju na EU otocima objavilo je sredinom veljače popis 26 europskih otočnih zajednica, čime je i službeno pokrenuta njihova tranzicija prema čistim izvorima i oblicima energije. Među 26 izabranih otoka našlo se čak deset hrvatskih – sedam otoka cresko-lošinjskog arhipelaga (Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane) te Brač, Hvar i Korčula, a cresko-lošinjski arhipelag izdvojen je kao hrvatski pilot-projekt, kazao je ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, na redovitoj konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.


Jardas je istaknuo kako će Tranzicijski plan prema čistoj energiji koji je rezultat zajedničkih aktivnosti lokalne samouprave Cresa i Lošinja, građana i gospodarstva biti predstavljen u Splitu i Hvaru, od 20. do 22. studenog, a kao neke od stavki spomenutog plana izdvojio je opredjeljenje prema sunčevoj energiji, ali i ulasku alternativnih goriva i u javnom prijevozu, električnim biciklima, skuterima, dok postoji i razmišljanje o električnom trajektu koji bi povezivao trajektne luke Valbisku i Merag, odnosno Brestovu i Porozinu. Kao primjer energetski neovisnih otoka Jardas je izdvojio danske otoke, a u Hrvatskoj uskoro Unije, dok se, kazao je, na Ustrinama priprema dokumentacija za sunčanu elektranu.Također, kazao je Jardas, traže se lokacije i u Istri i na otoku Visu. Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Adam Butigan dodao je kako spomenuti projekti donose brojne vrijednosti otocima te kako bi prva sunčeva elektrana, ona na istoku cresko-lošinjskog arhipelaga, mogla biti gotova do polovice sljedeće godine, a uskoro će krenuti i projektiranje za zapadnu elektranu.


Na konferenciji je, također, bilo riječi i o aktivnostima na realizaciji projekta e-županija gdje je u tijeku izgradnja ukupno 13 čvorišta za razvoj širokopojasnog interneta u svim dijelovima Županije. Riječ je o 320 milijuna kuna vrijednom projektu koji je uvršten među tri najuspješnija projekta u Europskoj uniji za ovu godinu. Također, rečeno je kako je nakon vrtića i škola krenulo projektiranje za energetsku obnovu za pet domova zdravlja, a prvi među njima bit će Krk i Ravna Gora.




Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić kazala je kako je Županija dala suglasnost Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka da od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatraži odobrenje za izvođenje programa osnovnog glazbenog obrazovanja za instrument violina, u Područnom odjelu Krk, koji od prije dvije godine djeluje u prostoru Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« Krk, a zbog velikog interesa djece. Medarić je, također, izvijestila novinare o devetom i pretposljednjem ovogodišnjem rasporedu sredstava za pokroviteljstva, sufinanciranja manifestacija i drugih događanja od općeg značaja za Primorsko-goransku županiju u 2019. godinu, kojim se raspoređuju sredstva u ukupnom iznosu od 108 tisuća kuna za ukupno četrnaest manifestacija i događanja prijavljenih tijekom kolovoza. Najviše sredstava u ovom krugu podjele, 30 tisuća kuna, dobila je Udruga navijača Rijeke »Plavo bijeli otok« Krk za Oluju na Kvarneru, dok je Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine dobila 25 tisuća kuna za Festival Grobnička skala 2019. Slijedi Lions klub Quarneroli Lovran, koji je dobio 15 tisuća kuna za pretisak knjige »Quarneroli – Hrvati osvajači Sjevernog pola«, a ostali prijavitelji dobili su iznose od 2.500 do 5.500 kuna po događanju. Ukupno će u ovoj godini za tu namjenu biti raspoređeno više od dva milijuna kuna.


Dan prostornog planiranja 8. studenoga


Na konferenciji je najavljen i Dan prostornog planiranja, što će biti održan u petak, 8. studenoga u 11 sati u Hotelu Bonavia u Rijeci. Konferencija se organizira u povodu Svjetskog dana prostornog planiranja čije je obilježavanje započelo 1949. godine kao nastojanje da se podigne svijest o važnosti prostornog planiranja, kako u profesionalnim krugovima, tako i u široj javnosti, a namijenjena je čelnicima lokalnih samouprava s područja Primorsko-goranske županije.