Prosvjed protiv cenzure

Članovi sindikata Novog lista održali skup “Pet minuta gromoglasne tišine”

Andrej Petrak

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Predsjednik podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu Marinko Glavan izrazio je nezadovoljstvo što uprava i redakcijsko vodstvo nisu omogućili reagiranje na istupe predsjednika Uprave u Novom listu



RIJEKA - Članovi triju novolistovskih sindikata točno u podne pred portom Novog lista održali su skup radnika, pod nazivom »Pet minuta gromoglasne tišine«, kojom su odlučili ukazati na cenzuru u svom listu, u slučaju odluke v. d. glavnog urednika Nenada Hlače da ne objavi sindikalno reagiranje na nedavni intervju predsjednika uprave Nevena Klarina u Novom listu.


Predsjednik podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu Marinko Glavan izrazio je nezadovoljstvo što uprava i redakcijsko vodstvo nisu omogućili reagiranje na istupe predsjednika Uprave u Novom listu, u kojima je najavio smanjenja broja radnika, na način koji je, naglašava, nezakonit i suprotan kolektivnom ugovoru.


– Nama nije omogućeno da reagiramo na stranicama Novog lista, iako je i sam predsjednik uprave u tom svom tekstu zapravo reagirao na prilog kolega s HRT-a. Očito ono što je dopušteno bogovima nije volovima pa uprava može reagirati na prilog iz drugog medija u Novom listu, a mi ne možemo ni na tekst u Novom listu, poručio je Glavan




Predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Biondić nada se da će se praksa uprave i uredništva promijeniti i da se ovakav slučaj više neće ponoviti.


– Prvenstveno tražimo da se sve u Novom listu provodi po zakonu i kolektivnom ugovoru, rekao je Biondić.Na pitanje da su sindikati navodno bili pozvani na razgovor s upravom, Glavan odgovara: »Mi nismo pozvani. Direktor je preko treće osobe poručio da su njegova vrata otvorena. Međutim, mislim da je on, nakon što je dao takve izjave, trebao inicirati sastanak na kojem bi nam objasnio o čemu se radi i što je zapravo htio reći. U novini je stajalo da će najvažniji kriterij za smanjenje broja radnika biti normizacija i kvantifikacija učinka radnika, koje trenutno nisu ispregovarane niti su započeti pregovori po ovom pitanju. Stoga se ne mogu ni koristiti kao mjerodavne za bilo što, a kamoli za otpuštanja radnika«.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista Damir Cupać drži tragičnim to što radnici u svojoj novini nisu mogli reagirati na intervju predsjednika Uprave, u kojem je, kaže, iznesen niz neistina.


– Opravdanje da mi u svojoj novini nećemo polemizirati o Novom listu je u potpunosti deplasirano, kao i optužba predsjednika Uprave da na taj način nanosimo štetu Novom listu. Jedini koji u tom smislu čine štetu Novom listu su predsjednik Uprave, v.d. glavnog urednika i uređivački kolegij, koji to nisu htjeli objaviti. Ako nismo u stanju osigurati javni dijalog unutar svoje kuće o vrlo važnim pitanjima, na koji način ćemo osigurati o ostalim stvarima? Ako mi nismo u stanju boriti se za sebe, kako ćemo se boriti za javnost? Na koji način ćemo mi imati kredibilitet pred istom tom javnošću?, pita Cupać.


Dodaje da se radnici na ovaj način bore za kredibilitet Novog lista, što je tradicija koju naš list baštini i po kojoj je bio prepoznatljiv sve ove godine.


– Bez otvorenosti, koja nam je svojstvena, Novi list neće postojati. Zbog toga se borimo da Novi list ostane i dalje otvorena novina, zaključuje Cupać.