Novi sustav

Cjelodnevni rad toplana doveo do smanjenja potrošnje goriva

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Prošlogodišnja iskustva s Vežice i Vojaka, u testnom su periodu pokazala uštede goriva od pet do osam posto, stoga je uprava Energa odlučila nastaviti s ovim pilot-projektom



RIJEKA Nakon što su na 24-satni režim rada ove jeseni prebačene gradske toplane Podmurvice, Škurinje i Kozala, od 20. prosinca u istom režimu počela je s radom i toplana Zamet. Još prošle zime na 24-satni režim rada prebačene su najveće dvije toplane, Gornja Vežica i Vojak, s više od tri i pol tisuće korisnika, a ukupno je novim sustavom rada, u kojemu toplane rade neprekidno, ove je godine obuhvaćeno 68 posto Energovih korisnika toplinske energije. Projekt s ciljem prelaska svih toplana na 24-satni režim rada pokrenut je, ističu iz Energa, kako bi u energetskom i ekonomskom smislu sustav distribucije toplinske energije u gradu Rijeci bio što bolje iskorišten, a prebacivanje svih toplana u neprekidni rad planirano je tijekom ove sezone grijanja.


Probni rad


Prošlogodišnja iskustva s Vežice i Vojaka, u testnom su periodu pokazala uštede goriva od pet do osam posto, stoga je uprava Energa odlučila nastaviti s ovim pilot-projektom.


– Probni rad novog režima u toplanama koje su ove godine prešle na 24-satni režim rada trajat će do kraja veljače 2018. godine, a po njegovu završetku provest će se usporedba potrošnje u prosincu 2016. te siječnju i veljači 2017. godine, temeljene na radu u dnevnom režimu (16 sati), kao i one ostvarene u prosincu 2017. te siječnju i veljači 2018. godine, tijekom 24-satnog režima rada toplane. Rezultati probnog rada toplana u novom režimu detaljno će se analizirati te će se, ukoliko pokažu dugoročnu isplativost takvoga rada, procijeniti potreba i mogućnost njegova stalnog uvođenja. Valja istaknuti da su svi dosadašnji prelasci toplana u novi režim rada izvedeni bez potreba za dodatnim zapošljavanjem radnika i investicija izvan predviđenog operativnog plana, dakle bez dodatnih troškova, a sve zahvaljujući automatizaciji i prelasku na daljinsko upravljanje u toplanama Gornja Vežica, Podmurvice, Škurinje i Kozala, ističu iz Energa.



Rad gradskih toplana u 24-satnom režimu, temeljni je preduvjet svih budućih poboljšanja, racionalizacije, automatizacije, smanjenja CO2 i potrošnje goriva, te u konačnici, prelaska na zapadnoeuropski standard grijanja. – Uz obnovu sustava toplovoda, ugradnju novih podstanica u zgrade i druge aktivnosti, radi se o još jednom segmentu revitalizacije cjelokupnog sustava toplinske energije u gradu Rijeci, na obostranu korist i zadovoljstvo većine korisnika toplinske energije i samog Energa, zaključuju u gradskom toplinaru.


Podešavanje podstanice


Svi sustavi grijanja u gradu Rijeci, dodaju, koncipirani su s dva odvojena kruga vode, pri čemu je primarni krug u vlasništvu Energa, a sekundarni krug u vlasništvu zgrade.


– Gotovo svaka zgrada može, uz pomoć odgovarajućeg podešavanja svoje podstanice, u potpunosti upravljati prijenosom toplinske energije iz primarnog kruga na sekundarni. To znači da se zgrade koje ne žele koristiti prednosti noćnog grijanja mogu preko podstanice isključiti u 22 sata, kao i do sada. Dio zgrada se već odlučio na korištenje prednosti 24-satnog rada i to na različite načine. Neke zgrade koriste mogućnost grijanja kroz 24 sata uz podešavanje noćnog načina rada. Dio zgrada produžio je vrijeme grijanja od 05 do 24 sata, a dio zgrada koristi mogućnost cjelodnevnog zagrijavanja potrošne tople vode.


S obzirom na to da se svaka zgrada može pojedinačno isključiti u željeno vrijeme, prelazak na 24-satni režim rada toplana ne mora imati nikakav utjecaj na zgrade. Ovo trenutno ne vrijedi jedino za zgrade na adresama Rastočine 3,4,5,6 i 7 koje imaju podstanice s regulacijom na sekundarnom krugu, ali je u dogovoru sa zgradama planirana rekonstrukcija podstanica kako bi se izjednačio način upravljanja sa ostalim zgradama u Rijeci, stoji u dopisu Energa na naš upit o 24-satnom režimu rada toplana.