Program R.E.A.D.

“Čitaj (o) psu” danas na Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka

P. N.

Foto UPTIV

Foto UPTIV

U trenutku kada dijete čita psu, ono se opusti od prvog trenutka, ne osjećaju neugodu niti nervozu i može se koncentrirati na čitanje



Čitaj (o) psu je dio pet therapy programa (“pet therapy” je prvotni naziv za ono što danas nazivamo intervencije potpomognute životinjama) koji uključuju kućne ljubimce odnosno certificirane R.E.A.D.- Čitaj (o) psu timove.



R.E.A.D. PAS
Kakav je to pas


kojemu djeca čitaju na glas?


 


Oh! Novosti li lude,


pas u knjižnici da bude!


 


Ja ti ipak moram reći,


da djeca kad čitaju psu,


nema kraja njihovoj sreći.


 


Pas je to koji išao je u školu


da pomogne djeci što čitati dobro ne mogu.


 


To R.E.A.D. je pas


i djeca mu vole čitati na glas!


R.E.A.D. pas ne požuruje,


ritam čitanja djetetov poštuje,


on sluša pažljivo


pogotovo dok dijete čita sramežljivo.


Dijete pred njim nema straha


kao od vršnjaka.


 


On ga ne kritizira niti mu se ruga,


u njemu ima prijatelja za cijeli život duga.


Gdje li dijete može pronaći boljeg druga?





Na žalost, mnogi još uvijek ne znaju područja primjene ove komplementarne terapije, a samim time nemaju informaciju o razini učinka prisutnosti životinje u neposrednoj blizini djeteta. Primjerice kod djeteta koje započinje iskustvo čitanja, većina osoba ne zna koliko uzbudljivo, korisno i učinkovito može biti predlaganje ove aktivnosti.


Često, djeca koja tek uče čitati imaju loše rezultate, ne zato što nisu u stanju čitati, već iz razloga što se uznemire, osjete nelagodu, brinu o tomu hoće li pogriješiti, ponekad namjerno izazovu neugodnu situaciju te kombinacija tih osjećanja onemogućava koncentraciju i usredotočenost na čitanje. Mnoga djeca imaju strah od čitanja naglas pred svojim kolegama iz razreda do te mjere da se doslovno “blokiraju”.


Međutim, u trenutku kada dijete čita psu, ono se opusti od prvog trenutka, ne osjećaju neugodu niti nervozu i može se koncentrirati na čitanje. Često dijete koje čita mazi psa, a upravo ova jednostavna gesta dovodi do opuštanja, smanjuje krvni tlak i broj otkucaja srca. I prije negoli se osvijesti, dijete se u potpunosti usredotočuje na čitanje. Djeca koja sudjeluju u R.E.A.D. – Čitaj (o) psu programu postižu izniman napredak čitalačkih sposobnosti, komunikacijskih vještina, razvijaju povjerenje, samopoštovanje, samopouzdanje te općenito poboljšavaju socijalne vještine i empatije.


Radionica R.E.A.D. – Čitaj (o) psu održat će se u subotu, 21. svibnja od 10 do 11 sati u na Dječjem odjelu Stribor GKR, Trg 128. brigade Hrvatske vojske 6, Rijeka.