Neslužbeno...

Cijena parkiranja na Podpinjolu uskoro niža

Marinko Glavan

Iako se pojeftinjenje očekivalo već početkom rujna, cijena je još uvijek šest kuna po satu za prva tri, i sedam kuna za svaki sljedeći sat, no iz Rijeka prometa najavljuju da je, nakon opsežne analize korekcija cijene izvjesna, no prvo ju trebaju potvrditi Grad Rijeka i gradonačelnik Obersnel

RIJEKA Parkiranje na gradskom parkiralištu Podpinjol napokon bi, neslužbeno saznajemo, trebalo pojeftiniti. Cijena parkiranja neposredno kraj riječkog KBC-a zasad, unatoč najavama iz Rijeka prometa o mogućoj korekciji na niže početkom rujna, službeno i dalje iznosi šest kuna po satu za prva tri sata i sedam kuna za svaki sljedeći započeti sat.    Takva je cijena, podsjećamo, izazvala ogorčenje velikog dijela korisnika parkirališta otvorenog prije deset mjeseci, među kojima prevladavaju pacijenti koji dolaze u bolnicu na preglede i terapije. Većina ih cijenu identičnu onoj na parkiralištima Rijeka prometa u samom središtu grada smatra pretjeranom, posebno u slučaju teško oboljelih osoba koje moraju više puta tjedno dolaziti radi liječenja, primjerice kemoterapijom. Iz Rijeka prometa u više je navrata najavljivano kako će se provesti analiza prometa na parkiralištu, te da će se o eventualnoj novoj cijeni odlučivati na temelju tih podataka. Na naš upit jesu li analize izvršene te na temelju njih izrađen prijedlog cijene parkiranja koji će biti upućen gradskoj vlasti, iz Rijeka prometa poručuju da će o cijeni odlučivati Grad, ali i sramežljivo najavljuju kako će određenih smanjenja cijena parkiranja ipak biti.   

Provedena analiza




– Rijeka promet je izvršio detaljnu analizu poslovanja svih parkirališta uključivši i parkiralište Podpinjol. Temeljem ove analize izrađen je plan mjera za unapređenje poslovanja sustava parkiranja koji, između ostalog, uključuje i određeno smanjenje nekih cijena parkiranja radi stimuliranja korisnika da parkiraju na našim parkiralištima. Međutim, s detaljima tih mjera ne možemo izlaziti u javnost prije nego što se provede uobičajeni postupak, to jest kada ih odobri Grad Rijeka kao naš vlasnik. Čim ove mjere budu spremne za donošenje, Rijeka promet će, bez odlaganja, obavijestiti javnost, odgovorio je na naš upit Daniel Frka iz Rijeka prometa, bez konkretnih podataka koliko bi i kada parkiranje trebalo pojeftiniti.


O tarifama na parkirališnim površinama kojima upravlja Rijeka promet odlučuje izravno gradonačelnik Vojko Obersnel pa smo i njemu postavili pitanje hoće li i koliko smanjiti cijenu parkiranja na Podpinjolu.    – Nakon odluke Gradskog vijeća o uređenju prometa, očekujem prijedlog nadležnog trgovačkog društva, koji ću, kada stigne, podržati, kazao je Obersnel, ne precizirajući kakav prijedlog očekuje.   

Obersnel o kontekstu


Niti na naše izravno pitanje hoće li kao gradonačelnik zatražiti od Rijeka prometa da se cijena smanji, budući da je riječ o parkiralištu pokraj bolnice, Obersnel nije dao izravan odgovor.    – Cijenu parkiranja treba gledati u kontekstu zone u kojoj se parkiralište nalazi. To što je ono pokraj KBC-a ne znači da ga koriste isključivo pacijenti. No izmjenom Odluke o uređenju prometa otvara se mogućnost drugačijeg obračuna cijene parkiranja, kazao je Obersnel.    Iako ni gradonačelnik ni Rijeka promet ne žele govoriti o detaljima, smanjenje cijena parkiranja na Podpinjolu nesumnjivo spada u javni interes, posebno kada se u obzir uzme da su svojevremeno spuštanje cijena parkiranja u skupim garažama dvorane na Zametu i bazena na Kantridi na dvije, odnosno tri kune po satu, pravdali upravo javnim interesom, iako je cijena spuštena zato što su obje garaže zjapile prazne. U suprotnom valja se zapitati plaćaju li građani koji se liječe u KBC-u i njihove obitelji visoku cijenu parkiranja kako bi se kompenzirale niske cijene parkiranja u preskupim garažama.