Županijska skupština

Cesta za Marišćinu bit će u prometu najkasnije do ljeta

Tihana Tomičić



RIJEKA  Županijska skupština usvojila je na jučerašnjoj sjednici proračun Županijske uprave za ceste u visini od 81 milijun kuna, a polovica od toga novca predviđena je za redovno održavanje cesta. 


– Najviše sredstava potroši se na sol i sanaciju rupa, a manje ostaje za gradnju. S obzirom na skroman proračun, potrebno je da država odobri povećanje cestarine jer se tisuće kilometara županijskih cesta ne mogu kvalitetno održavati s ovim financijama – rekao je župan Zlatko Komadina.


Vijećnik HDZ-a Dinko Beaković optužio je županijsku vlast da nije bila u stanju na vrijeme izgraditi svoju dionicu ceste za CZGO Marišćina, na što su ravnatelj ŽUC-a Georg Žeželić, ali i župan Komadina odgovorili da će cesta biti u funkciji najkasnije do ljeta.




– Vi dobro znate da smo taj posao gradnje ceste prebacili na Hrvatske ceste. Jasno, svi znamo da smo imali problem s izvođačem koji je u problemima i traljavo izvodi radove te se kasni, ali i uštedjeli smo 100 milijuna kuna. Nije li to ipak bolje? Uostalom, na kraju ćemo ipak imati dobru, novu cestu za Viškovo, a i Grad Rijeka koji je postigao svoj dogovor s HC-om, od toga na kraju ima koristi: oni su izgradili i financirali svoj dio ceste za Marišćinu, ali im sada HC to kompenzira uređujući ceste tu u gradu, na Rivi, rješava Orehovicu itd. Nije li tako bolje za sve, upitao se Komadina.


– Unatoč stalnom padu proračuna, građani se ipak ne trebaju bojati za svoju sigurnost na županijskim cestama. Možda nisu najugodnije za vožnju, ali sigurne jesu – rekao je Žeželić. 


Zatiranje demokracije


Veliku političku polemiku izazvala je odluka o povećanju udjela Županije na više od 75 posto vlasništva Goranskog sportskog centra, što je direktan rezultat zakonskih propisa o slabljenju proračuna Grada Delnica i Općine Čavle koji stoga ne mogu pratiti svoje obaveze.


– Zato je tu ostala Županija da održava Platak i sportske objekte u Delnicama. Prema tome, ako ne mogu pratiti u kapitalu, tekućem održavanju i investicijama, mora se smanjiti i njihovo odlučivanje. Krajnja cijena ovisit će o odlukama Županijske skupštine – hoćemo li unaprijediti Platak i sportske objekte, olimpijski centar u Gorskom kotaru… Ulagat ćemo koliko bude sredstava. Ove godine predviđeno je 5 milijuna kapitalnih ulaganja u novu retenciju i zahvate u Delnicama, te na Platku i cestu do malog Platka – pojasnio je župan Komadina koji je najavio i da će se Županija obratiti HOO-u s prijedlogom da cijeli Gorski kotar postane – olimpijski centar. 


No, s obzirom na to da je GSC zapravo gubitaš i da je dobio treću upravu u kratkom vremenu, Dinko Beaković optužio je županijsku vlast da imenovanjem novih članova Nadzornog odbora GSC-a (Tatjana Smeraldo, Dubravko Grbac i Hrvoje Maračić), među kojima nema nijednog predstavnika opozicijskih stranaka, zatire demokraciju u PGŽ-u. 


Vruć krumpir


– Mi iz oporbe smo valjda za vas predmet ismijavanja, ukras demokracije, vi nam se rugate kad sastavljate nadzorne ili školske odbore. Od 300 članova školskih odbora, nijedan nije naš, a sad od pet članova NO-a baš sva tri županijska moraju biti iz skupštinske većine. Doveli ste sve do apsurda. Pa kako da vas kontroliramo kad nemamo uvid ni u što, pita se Beaković. Vi stvarate svoju vojsku poslušnika koja se na svakim izborima sve više širi, rekao je obraćajući se županu Komadini. To je ponižavajuće i uznemiravajuće, rekao je Beaković, govoreći u ime kluba HDZ-a.  Odgovorio mu je najprije Damir Brusić iz SDP-a, rekavši da su primjeri mjesta gdje je HDZ na vlasti još drastičniji jer u takvim općinama čak ni vijećnički odbori nisu podjeljeni, a kamoli upravna vijeća, između vlasti i opozicije. A potom i sam župan Komadina, kojega polemika uopće nije uzrujala:


– Nemojmo toliko filozofirati. Vi znate da ja mogu raditi sa svima, ali nije li posao oporbe da ruši vlast?! Vi biste rušili vlast, a radili biste zajedno s nama? Pa nismo u velikoj koaliciji – rekao je Komadina aludirajući na zbivanja na nacionalnoj političkoj sceni. 


– Ljudi u GSC-u časno rade svoj posao, ali u rukama imaju vruć krumpir jer je GSC po definiciji sistemski gubitaš. No, mi ćemo ga nastaviti podržavati i ulagati jer mislimo da smo digli i Delnice i Platak, te da to činimo na korist građana – zaključio je Komadina. 


Njegov prijedlog o sastavu NO-a GSC-a na kraju je prošao sa 23 vladajuća glasa za, dok je cjelokupna oporba bila protiv (13), odnosno suzdržana (4 glasa).