Kraljevica

Centar za rehabilitaciju: Ljeto u Fortici s volonterima

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

U programu koji traje od 10. srpnja do 4. kolovoza sudjeluju volonteri različitih studija, a najviše je studenata socijalnog rada, medicine, psihologije, radne terapije i fizioterapije



RIJEKA Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica prezentirao je jučer građansku akciju »Ljeto s volonterima« koju provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.


Naime, Fortica pruža uslugu smještaja za 54 korisnika od kojih je 23 djece mlađe od 18 godina, nepokretno ili polupokretno, nemaju razvijen govor i imaju teža i teška intelektualna oštećenja, a većina korisnika ima ograničene socijalne kontakte i deficit roditeljske ljubavi. Zbog svega toga provode se različiti programi uključivanja korisnika u život zajednice te jačanja njihovih socijalnih vještina i emocionalne stabilnosti.


– Upravo zbog svega toga Centar Fortica provodi program »Ljeto s volonterima«, koji nam se proteklih godina pokazao kao hvalevrijedan s višestrukim koristima. Program se provodi u razdoblju od 10. srpnja do 4. kolovoza, a grupe se sastoje od pet volontera koji u ustanovi borave po dva tjedna. U programu sudjeluju volonteri različitih studija, a najviše je studenata socijalnog rada, medicine, psihologije, radne terapije i fizioterapije.



Jedna od ovogodišnjih volonterki je Magdalena Bedeković, studentica druge godine logopedije u Zagrebu.– Ovdje sam prvi put, jako sam zadovoljna, zapravo uživam, a usput sam puno toga naučila. Super mi je ovo došlo i kao praksa, a usput se i kupam. Upoznala sam se i s drugim djevojkama volonterkama, imamo iste interese i sprijateljile smo se, kaže Magdalena. Njena nova prijateljica, također ovogodišnja volonterka u Fortici Ana Gustović, završava drugu godinu studija za predškolski odgoj u Zagrebu, ali ovo joj nije prvi put da je u Centru Fortica.

– Bila sam već dva puta ove godine, u veljači i u svibnju, ali ne kao volonterka, nego sam bila u posjetu djevojčici koja je bila u bolnici u Zagrebu, te sam je posjetila u Fortici. Sad sam došla ovdje volontirati i u prvom redu je sve jako dobro organizirano, a svakako korisno i štićenicima doma, a i nama volonterima, kazala nam je Ana.



Studenti iskazuju osobito zadovoljstvo ovim programom, jer uz teorijska znanja tijekom studija, radom u ustanovi dobiju neophodan praktični dio. Također je ovo odlična prilika da studenti iz kontinentalnog dijela Hrvatske, iz Zagreba, Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda provedu kvalitetno vrijeme na moru, te i sami iskoriste mogućnosti kupanja na plaži u sklopu ustanove, kazala je ravnateljica Fortice Vesna Đujić i naglasila da Centar Fortica volonterima osigurava smještaj i prehranu te sve ostalo potrebno za provođenje aktivnosti.


Svakako najveću korist od provođenja samog projekta, ocjenjuje Đujić, imaju korisnici ustanove.– Prema dosadašnjim iskustvima volontera, ali i naših korisnika, projekt je izuzetno uspješan jer su korisnici Fortice dobili zanimljive aktivnosti i društvo, a volonteri nezaboravno iskustvo, praktično znanje i mnoštvo prijatelja iz Fortice. Stoga je ovaj program važan za unapređenje psihosocijalnog ponašanja djece, te jačanje kompetencija budućih stručnjaka različitih društveno – humanističkih i zdravstvenih studija – kazala je Đujić.