Omogućene sve tri faze

Centar Marišćina dobio privremenu uporabnu dozvolu, Komadina zahvalio Plenkoviću

Hina

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Marišćina će raditi u punom opsegu, a slijedi prestanak odvoza komunalnog otpada diljem Hrvatske i uspostavljanje integralnog sustava, rekao je Komadina



RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je u ponedjeljak da je izdana privremena uporabna dozvola za sve tri faze novoizgrađenoga Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću koji je, kako je rekao, svojim autoritetom uspio koordinirati ministarstva da taj projekt financiran novcem iz EU ne bi došao u fazu tzv. penala.


 Komadina vjeruje da će se izmjenama zakona omogućiti trajni rad Marišćine.


 Marišćina će raditi u punom opsegu, a slijedi prestanak odvoza komunalnog otpada diljem Hrvatske i uspostavljanje integralnog sustava, rekao je Komadina te objasnio da je tvrtka Ekoplus, koja će upravljati centrom, na osnovi privremene uporabne dozvole podnijela zahtjev za gospodarenje otpadom te kako se očekuje da bi centar mogao početi s radom potkraj siječnja ili početkom veljače sljedeće godine.




 Najavio je da će uskoro biti otvorena prva pretovarna stanica i reciklažno dvorište, dodajući da su ostala četiri u izgradnji. Komadina očekuje izmjenu zakonske regulative, to jest da se izmjenama zakona o izvlaštenju osigura da se, kako je rekao, »situacije kao na Marišćini ne događaju ni u budućim projektima«.


 Naime, centar Marišćina nema riješene imovinsko-pravne odnose te zato ni uporabnu dozvolu pa nije mogao početi s radom. Dio vlasnika zemljišta prihvatio je ponuđenu cijenu otkupa, dio nije pa zato nije bila izdana uporabna dozvola, a komunalni otpad s riječkog područja već se dulje odvozi na odlagališta u drugim dijelovima Hrvatske.


 Komadina očekuje da će se izmjenama zakona o gradnji definirati rok uporabne dozvole, a s aspekta vlasničkih odnosa zemljišta na kojima su nekretnine da izdana uporabna dozvola vrijedi dok se ne izda trajna dozvola.


 Komadina je podupro predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da održava sastanke s predstavnicima lokalne i područne samouprave. Nada da će se svih deset projekata koji su u županijskoj razvojnoj strategiji naći u razvojnoj strategiji Hrvatske.


 Rekao je da je za današnji sastanak iz Primorsko-goranske županije dostavljeno deset stratešklih projekata: LNG termninal, modernizacija termoelektrane Urinja, nova bolnica na Sušaku, novi sveučilišni kampus, znanstveno-tehnologijski park, kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, širenje luke na Krku, izgradnja pruge Rijeka – Zagreb, prometna integracija riječkog čvora i modernizacija Zračne luke Rijeke. Tim projektima župan je dodao i projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.  


 Komadina je premijeru Plenkoviću posebno zahvalio na angažmanu za izdavanje uporabne zone za centar Marišćinu. Očito je premijer svojim autoritetom uspio iskordinirati ministarstva kako najveći europski projekt u Hrvatskoj iz plana gospodarenja otpadom, a financiran novcem iz EU ne bi došao u fazu tzv. penala, te kako bi se omogućilo kvalitetno zbrinjavanje otpada na području Primorsko-goranske županije, istaknuo je.


 Govoreći o ovogodišnjim radnim rezultatima, Komadina je podsjetio da je prošla radna godina u županiji obilježena usmjerenjem prema osnovnim djelatnostima u proračunskom smislu – zdravstvu i školstvu te gradnji kapitalnih projekata u oba sektora. Rekao je da će se to nastaviti i sljedeće godine ulaganjima u lječilišta, domove zdravlja, škole i sportske dvorane. Za sljedeći mandat najavio je pokretanje izgradnje novoga gimnazijskog centra u Rijeci.


 Komadina je Nogomentom klubu Rijeci čestitao na prvome mjestu u jesenskom dijelu prvenstva, dodajući kako vjeruje da je došlo vrijeme da i taj klub bude prvak Hrvatske.