Prvo ročište

Čelnik Ekoplusa tužio aktivista za klevetu, ali se nije pojavio na sudu

Biljana Savić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Dedić tvrdi da ugovor između Ekoplusa i tvrtke Hago iz Varaždina, s kojim smo mi izašli u javnost, nije autentičan. Riječ je o cijeni otkupa smeća po dvostruko jeftinijoj cijeni od one koju plaćamo mi, rekao je Katalinić



RIJEKA Direktor Ekoplusa Josip Dedić podnio je privatnu kaznenu prijavu za klevetu protiv člana udruge Krizni eko stožer Marišćina Josipa Katalinića. Prvo ročište održano je jučer na Općinskom sudu u Rijeci, dok su se ispred zgrade Suda okupili aktivisti Kriznog eko stožera kako bi dali podršku Kataliniću i kako bi, zbog ogorčenosti postupkom direktora Ekoplusa, »izviždali« Dedića.


No, Dedić se nije pojavio te ga je na jučerašnjem ročištu zastupao njegov pravni zastupnik. Zapravo, jučerašnje ročište bilo je kratko, bio je to pokušaj mirenja kod sutkinje Aleksandre Svoboda Miše. Dedićev pravni zastupnik je na pitanje sutkinje o mirenju kazao da nema takva saznanja, pa je pokušaj mirenja neuspio i sutkinja će zakazati prvo ročište o čemu će tuženik i tužitelj biti obaviještenim pisanim putem.


Uoči ročišta Katalinić nam je kazao da Dedićeva tužba nije ništa drugo nego politički potez. – Na toj pod navodnicima spornoj presici nisam bio jedini, ali tužili su samo mene. Gospodin Dedić tvrdi da ugovor između Ekoplusa i tvrtke Hago iz Varaždina, s kojim smo mi izašli u javnost, nije autentičan. Riječ je o cijeni otkupa smeća po dvostruko jeftinijoj cijeni od one koju plaćamo mi i građani Rijeke i okolice. Možda su nam noseve začepili smradiom, ali usta nam sigurno neće zatvoriri ovakvim pravnim akcijama, kazao nam je Katalinić. Aktivistica Eko stožera Mirna Međimorec vjeruje u pozitivan ishod obvog sudskog spora po Katalinića. – Ogorčeni smo, udruga Krizni eko stožer Marišćina od 2012. godine upoziorava na ozbiljne propouste i loš rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, to potvrđuju inspekcijski nalazi, pogotovo tijekom posljednje godine i gospodin Dedić nema razloga za ovakvu tužbu osim što se ovim činom želi izvršiti pritisak i na našu udrugu, i na građane da se ne bave problemom koji ih najviše tišti i da se ne zalažu za poboljšanje kvalitete života u svojoj zajednici.

Žalosno je da, pored svih inspekcijskih nalaza koji potvrđuju smrad i loš rad s mnogo propusta ŽCGO-a, predsjednik uprave Ekoplusa Josip Dedić inzistira na ovoj sramotnoj kaznenoj prijavi. Duboko vjerujemo da će ova kaznena prijava biti odbačena, Katalinić ima sve papire i dokaze za to što je rekao i to će potvrditi pred sudom, kazala je Međimorec.