Sufinanciranje

Čelnici riječkog prstena i Liburnije spremni pomagati azilu za pse na Viškovu

Andrej Petrak

Prvi susret novoizabranih čelnika lokalne samouprave u Ronjgima  / snimio M. GRACIN

Prvi susret novoizabranih čelnika lokalne samouprave u Ronjgima / snimio M. GRACIN

Razgovara se i o azilu za napuštene životinje koji bi djelovao za područje Liburnije, rečeno je u Ronjgima



Mogućnost zajedničkog sufinanciranja rada azila za napuštene pse Društva za zaštitu životinja Rijeka, jedna je od tema o kojima se raspravljalo na prvoj koordinaciji gradonačelnika i načelnika riječkog prstena i Liburnije u ovom mandatu, održanoj u Ronjgima. Imajući u vidu novi Zakon o zaštiti životinja te ulogu koju tu imaju jedinice lokalne samouprave za njegovu provedbu, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac ističe da su spremni pomagati radu azila riječkog Društva za zaštitu životinja, smještenog na rubnom dijelu Viškova, uz granicu s Kastvom.


– Spremni smo pomagati da se situacija olakša i da se preventivnim mjerama smanji broj napuštenih pasa. Zadnje dvije godine Kastav, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka s 50.000 kuna sufinanciraju rad spomenutog azila, a Viškovo se uključuje s olakšicama. Želja nam je u financiranje azila uključiti i druge jedinice lokalne samouprave u okruženju – rekao je Matej Mostarac. Kastavski gradonačelnik spomenuo je da u isto vrijeme, s kolegama iz Opatije i Lovrana, razgovara o azilu za napuštene životinje koje bi djelovalo za područje Liburnije.


Okupljene čelne ljude gradova i općina riječkog prstena i Liburnije, u svojstvu domaćina, pozdravila je načelnica Viškova Sanja Udović. – Drago mi je da se prva koordinacija u ovom mandatu održava u Viškovu, koje je bilo i inicijator održavanja ovog događanja. Vjerujem da ćemo i u iduće četiri godine imati priliku kvalitetno surađivati na zadovoljstvo svih građana koji su nas izabrali, rekla je načelnica Sanja Udović.




Voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Općine Viškovo Sanjin Vranković govorio je o iskustvima u provedbi postupka strateške procjene utjecaja plana i programa na okoliš te postupka ocjene o potrebi strateške procjene. Problematiku odlaganja otpada predstavio je direktor Komunalnog društva Komunalac d.o.o. Jurdani, dok su o financiranju zaštite od požara od strane jedinica lokalne samouprave govorili načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja i njegov zamjenik Dino Piljić.