Koronavirus

Čekaju li Rijeku posebne mjere zaštite ako se potvrdi koronavirus? Liječnik objašnjava što slijedi

Marinko Glavan

Foto Reuters, Vedran Karuza

Foto Reuters, Vedran Karuza

Još nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, kao ni širenje zaraze, tako da ne treba dizati paniku. Ali, ako se pojavi koronavirus bit će objavljene sve preporuke, ističe Dobrica Rončević



Nakon što je na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka u izolaciju stavljen talijanski državljanin zbog sumnje na koronavirus, razgovarali smo s Dobricom Rončevićem, voditeljem Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZJZ).


Podsjetimo Talijan je hospitaliziran zbog respiratornih smetnji, a obzirom na sumnjive simptome te prema uputama epidemiološke službe smješten je u izolaciju.


Iako nitko nije službeno spomenuo koronavirus, iz KBC-a navode kako će “potrebni uzorci biti poslani na analizu u Kliniku za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu, kako bi se utvrdilo o kakvoj je infekciji riječ”.




Neslužbeno saznajemo kako će rezultati analize biti poznati najvjerojatnije danas poslijepodne, kada će se sa sigurnošću moći odrediti je li pacijent zaražen koronavirusom ili je riječ o nekoj drugoj bolesti.


Dobrica Rončević naglašava kako, dok se eventualno ne potvrdi da je hospitalizirani pacijent zaražen virusom COVID-19, ne treba dizati paniku niti će biti proglašene posebne mjere zaštite od zaraze.


– Pacijent koji je stavljen u izolaciju dolazi iz Italije, gdje je, u Lombardiji, potvrđeno izbijanje epidemije zaraze koronavirusom. Kod nas to nije slučaj, nema epidemije, a u Italiji su, u krajevima pogođenima epidemijom, proglasili mjere zaštite od njenog širenja.


Građanima u tim područjima preporuča se da se što manje kreću izvan svojih domova i izbjegavaju zadržavanje u zatvorenim prostorima u kojima boravi veći broj ljudi. Zatvorene su škole, kao i trgovine i institucije koje nisu neophodne.


U Hrvatskoj i u Rijeci se za sad ne preporučaju nikakve rigorozne mjere, poput ograničavanja kretanja ili zatvaranja škola i institucija, no ukoliko se potvrdi izbijanje zaraze, svakako treba preporučiti građanima da izbjegavaju zavorene prostore u kojima je veći broj ljudi, kao i da izbjegavaju nepotrebne fizičke dodire.


Također, važno je, ukoliko se epidemija pojavi i u nas, strogo voditi računa o higijeni, dakle – prati ruke, ne dodirivati neopranim rukama oči, nos i usta, te presvlačiti odjeću u kojoj se boravilo u javnosti, među većim brojem ljudi.


U tom slučaju, jedna od mjera izbjegavanja zaraze je i nošenje zaštitne maske. Još jednom napominjem kako još nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, kao ni širenje zaraze, tako da ne treba dizati paniku.


Ukoliko se pojavi koronavirus, bit će objavljene sve preporuke za sprečavanje širenja zaraze, kaže Rončević.