Posjet

Čavjančani u Piemontu kuhali palentu i gađali narančama

Sanja Gašpert

U sklopu EPK 2020 delegacija Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle i Udruge Palentar ostvarila suradnju s talijanskim gradićem i sudjelovala u završnici tamošnjeg karnevala i dvjema specifičnim manifestacijama – kuhanju palente i borbi narančama



ČAVLE Delegacija Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle i Udruge Palentar, koju su činili predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac, predsjednik Udruge Palentar Nikola Kolja Vrančić i direktor TU-a TZO-a Čavle Ivan Salamon, posjetila je talijanski gradić Ivrea, gdje je sudjelovala na dvije tradicionalne manifestacije – kuhanju palente i borbi narančama. Naime, Čavle su jedno od 27 susjedstava u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, a u sklopu toga programa, Općina Čavle, čavjanska Turistička zajednica i Udruga Palentar povezali su se s Udrugom Comitato della Croazia (Hrvatski komitet) iz povijesnog gradića Ivrea, koji se nalazi u pokrajini Piemont u Italiji.


Asocijacija na Grobnik 


– Suradnja je započela kada je Lidija Nikočević na adresu TZO-a Čavle poslala e-mail u kojem je članak o Hrvatima u Ivrei koji kuhaju palentu, što ju je asociralo na Grobnik. Zahvalio sam na informaciji te čekao priliku da ostvarimo kontakt i suradnju s Comitato della Croazia. Prilika je došla u vidu suradnje kroz programski pravac 27 susjedstava, u okviru Rijeka – EPK 2020. Kontaktirao sam tajnika Udruge Comitato della Croazia, Gianmaria Garetta te nakon podužeg razgovora dogovorio da posjetimo Ivreu na Pepelnicu, kada se tradicionalno kuha palenta s bakalarom i kapulom na jednom od glavnih gradskih trgova – Piazzi del Borghetto. Na Pepelnicu naši domaćini pripremaju 1.300 kilograma palente, 900 kilograma bakalara i tisuću kilograma kapule, za umak, koje stanovnici kupuju i nose u posudama za ručak, kaže direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon. Dodaje kako je čavjanska delegacija, na preporuku domaćina, došla u Ivreu dan ranije, kako bi pogledala borbu narančama, jedinstveni povijesni karneval u Ivrei, kada se utroši oko 80 tona naranči sa Sicilije. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja se održava više od 220 godina.


Što više masnica


– I zaista, sedam gradskih kvartova – u svakom su ekipe koje dočekuju 52 voza koje vuku konji i na cijeloj trasi se gađaju narančama. Sve zgrade u gradu su zaštićene ceradama da se ne bi oštetile i zaprljale mnogobrojnim narančama, sve miriši na naranče, sok teče doslovno u potocima. Tko ima više masnica, stvar je prestiža nakon bitke u Ivrei. Osim borbenih kola, po trasi prolaze i Maresciallo i Mugliaia, što bi značilo Meštar Karnevala i Kraljica karnevala, kao i brojne bande, odnosno limene glazbe, na konjima ili pješice, dodaje Salamon.




U Ivrei je bila nazočna i generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu, Iva Pavić, koja je došla pozdraviti članove Udruge, zaintrigirana spominjanjem hrvatskog imena u udaljenom Piemontu te predložila suradnju Norbertu Mavrincu i u 2020. godini, kada Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije. Istaknula je kako se kroz kulturnu suradnju mogu produbiti veze i pridonijeti obostranoj promociji. Također, Čavjani su pozvali predstavnike Hrvatskog komiteta na Festival palente i sira, koji će se održati 29. lipnja ove godine u Čavlima, što su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili te će se predstaviti kuhajući svoju palentu.