Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
14. studenoga 2019.
Natjecanje

'Case study': Studentska utakmica u rješavanju triju poslovnih slučajeva

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2016. u 13:56 2016-10-30T13:56:00+01:00

RIJEKA Zaklada Sveučilišta u Rijeci organizira prvo riječko sveučilišno case study natjecanje – Realizator 2016. Riječ je o formatu koji na inovativan način pridonosi suradnji akademske i gospodarske zajednice, a radeći na stvarnim poslovnim slučajevima i razvijajući najbolja rješenja za poduzeća, riječki će studenti dobiti mogućnost prethodno stečeno znanje prenijeti u praksu te razviti konkretne vještine potrebne na tržištu rada. Natjecanje je osmišljeno kako bi približilo studentima svih razina i sastavnica Sveučilišta izazove s kojima se poduzeća u realnom sektoru susreću, a u prvom izdanju Realizatora 2016 sudjeluju tri riječka poduzeća koja su se predstavila riječkim studentima te im zadala poslovne izazove.

Riječ je o Kliničkom bolničkom centaru Rijeka, tvrtki Alarm automatika te Villa Kapetanović.

Naziv slučaja Kliničkog bolničkog centar Rijeka jet Usluge za otvoreno tržište, a studentski je zadatak detekcija potreba i istraživanje tržišta za usluge koje bi KBC Rijeka potencijalno mogao razvijati na otvorenom tržištu, uzimajući u obzir kadrovske i tehnološke kapacitete. Kao prioritetne usluge istaknute su dentalne i estetske usluge, usluge dijagnostike, umjetna oplodnja i barokomora.

Alarm automatika d.o.o. studentima je pak zadala poslovni slučaj pod nazivom Pametan dom (Smart home) za svakoga, koji proizlazi iz evolucije prijelaza sigurnih kuća u takozvane pametne kuće kroz sustav prijemnika i odašiljača priključenih na mrežu. Unatoč rastućoj tehnologiji koja omogućuje napredak, interes krajnjih korisnika još uvijek nije na razini isplativosti, a od studenata se očekuje izrada poslovnog modela za razdoblje od tri do pet godina koji bi ponudio marketinška rješenja oglašavanja i konačne komercijalizacije proizvoda u sklopu pametnog doma.

Villa Kapetanović predstavila je pak projekt razvoja i promocije privezišta Hotela Navis. Naime, kao novootvoren destinacija na Kvarneru hotel Navis pokreće projekt izgradnje privezišta u okviru čega planira provesti analizu postojećeg stanja svojih korisnika i procijeniti moguće dobrobiti privezišta za hotel, procijeniti potencijal novih tržišta te isplanirati marketinški plan. Upravo navedeno stavljeno je pred studente kao projektni zadatak.

Predsjednica zaklade Sveučilišta u Rijeci doc.dr. Iva Rinčić ističe da je interes studenata za sudjelovanje u natjecanju velik, a studenti se mogu prijavljivati u timovima od dva do četiri člana. U narednim tjednima studente očekuju radionice uspješnog javnog izlaganja i tribine, a vrhunac Realizatora 2016. bit će završno natjecanje na kojem će studenti predstaviti poslovna rješenja te će najbolji biti nagrađeni novčanim iznosima od 500 do dvije tisuće kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.