Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
ČA-RI - Čandekovci Rijeka

Čandekova ulica zvijezda filma o autobusnoj liniji broj 6

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2013. u 19:47 2013-03-22T19:47:06+01:00

Snimanje dokumentarca »Linija broj 6« Dragana Karla Došena kreće ujutro iz garaže Autotroleja, odakle »šestica« vozi prema Podvežici i potom se okreće i ide prema Čandekovoj ulici. 

RIJEKA  Od jutarnjih sati pa sve do ranog poslijepodneva u subotu će se u autobusu snimat dokumentarac »Linija broj 6« Dragana Karla Došena, kao dio projekta »ČA-RI - Čandekovci Rijeka«. U dokumentarcu će sudjelovati pjevačica Sabrina Hebiri, kao i brojni drugi sudionici projekta iz slikarstva, glazbe, fotografije, kiparstva. Snimanje kreće ujutro iz garaže Autotroleja, odakle »šestica« vozi prema Podvežici i potom se okreće i ide prema Čandekovoj ulici. 

   Projekt »ČA-RI«, nastao pod parolom »oživimo Čandekovu ulicu«, pokrenula je grupa umjetnika vezana za ovu ulicu, inače jednu od najgušće naseljenih i najprometnijih u Rijeci. Organizatori koji se nazivaju »Čandekovcima« rukovodili su se činjenicama da tu živi ili je živjelo sedam akademskih slikara i još mnogo drugih umjetnika te da se o toj ulici, antifašistu Franji Čandeku, kao i o Turniću uopće, vrlo malo zna. 

   – A zapravo je Čandekova ulica itekako značajna za Rijeku, pa i za čitavu Hrvatsku. Jer, kada idemo u smjeru prema centru grada, ulica Franje Čandeka, simbola hrvatskog antifašizma, postaje Vukovarska ulica koja predstavlja simbol Domovinskog rata. Umjetnici su me zamolili da osmislim i organiziram manifestaciju na tu temu i tako je nastao projekt, kaže Irena Grubiša iz udruge »Movi se - učini nešto lijepo i humano«. 

   Predviđen je opširan program koji će vrhunac doživjeti u subotu 6. travnja cjelodnevnom manifestacijom umjetničkog stvaralaštva u Čandekovoj ulici. Centralni događaj bit će otvaranje izložbe umjetnika iz Čandekove u prostoru izložbenog salona namješteja Meblo, u koju su uključeni umjetnici Zlatko Kutnjak, Miomir Milošević, Siniša Popović, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja. 

   Tom prilikom bit će emitiran i dokumentarac »Linija broj 6«, a zamišljen je još cijeli niz događaja. Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti sa školarcima će oslikavati kontejnere, zid kod OŠ Turnić oslikat će se grafitima, a istraživat će se povijest Turnića i Čandekove ulice. Datum središnje proslave nije slučajno odabran, budući da će ona imati i humanitarni karakter pomoći za podružnicu Centra za autizam Zagreb, a 6. travnja je blizu 2. travnja, Svjetskom danu svijesti o autizmu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.