Edukacija

Čak 600 riječkih učenika u jednom danu prošlo edukaciju na temu zaštite i spašavanja

Bruna Matičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Brojnim aktivnostima, prezentacijama, radionicama, edukacijama i igrama koje su održane u prostorima škole i na Trgu Ivana Klobučarića, učenici su upoznati s brojem 112 i načinom na koji se koristi te ulogom hitnih službi – hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja, civilne zaštite i ostalih



RIJEKA – U povodu obilježavanja Dan europskog broja za hitne službe 112, Područni ured Civilne zaštite Rijeka, u suradnji s kolegama iz žurnih službi, u Osnovnoj školi Nikola Tesla organizirao je “Dječju olimpijadu” na temu zaštite i spašavanja.


Brojnim aktivnostima, prezentacijama, radionicama, edukacijama i igrama koje su održane u prostorima škole i na Trgu Ivana Klobučarića, učenici su upoznati s brojem 112 i načinom na koji se koristi te ulogom hitnih službi – hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja, civilne zaštite i ostalih.


Edukacijom i igrama bilo je obuhvaćeno 27 razreda i okvirno 600 učenika škole, a cilj aktivnosti je da se djecu educira o mogućim ugrozama i usvajanju korisnih vještina u slučaju katastrofa i velikih nesreća, ali i da se kod mladih razvije želja kako bi se kao volonteri jednog dana uključili u sustav civilne zaštite, kazao je Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.




U edukaciji i aktivnostima sudjelovali su predstavnici svih operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije, odnosno Područni ured civilne zaštite Rijeka, Policijska uprava primorsko-goranska, Društvo crvenog križa PGŽ-a, Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a, Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite RH – Služba Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka i Savez izviđača Rijeke.


Učenici OŠ Nikola Tesla bili su oduševljeni pripremljenim edukacijama i aktivnostima.


– Danas smo upoznali sve žurne službe. Svladali smo orijentaciju u prirodi i planinama te znakove izviđača za komunikaciju na velikoj udaljenosti. Natjecali smo se u kvizu, odradili različite poligone i puno naučili. Bilo mi je jako lijepo, sretan sam što je danas baš taj 112 dan, kazao nam je učenik Jurica Seršić.


Učenica Katja Brusić također dijeli oduševljenje.



– Učili smo kako se orijentirati u prostoru, kako pomoći ranjenom čovjeku, radili smo razne vježbe i naučili puno toga, a najvažnije da moramo zvati 112 ako smo ugroženi!


Obilježavanju dana 112 pridružio se i Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i čelna osoba Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH.



– Ova manifestacija je zaista lijepa i korisna. Kroz edukaciju se djeci ukazuje na postojanje broja 112, ali i na brojne rizike i katastrofe, što su oni, kako se do njih dolazi i koje službe sudjeluju u takvim aktivnostima. U sklopu obilježavanja dana broja 112 i Međunarodnog dana Civilne zaštite, koji je 1. ožujka, diljem Hrvatske svaki se dan održavaju slične aktivnosti.


Želja nam je građanima prenijeti znanje, ideje i informacije o broju 112 i radu žurnih službi u velikim nesrećama i katastrofama. A gdje bolje početi nego od najmlađih, oni su najbolji “alat” za prenošenje informacija, kazao je Damir Trut.