Bespovratni novac

CZGO Marišćina dobio još 4 i pol milijuna kuna

Tihana Tomičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

S tim sredstvima osigurat će se rezervni dijelovi i alati, kako bi se do listopada ove godine otklonili svi nedostaci i kako bi CZGO Marišćina funkcionirao sa sto posto kapaciteta



RIJEKA   Uoči sjednice Županijske skupštine na kojoj će se ponovno raspravljati o funkcioniranju Centralne zone gospodarenja otpadom Marišćina, što su tražili neki od oporbenih klubova, predsjednik Skupštine Erik Fabijanić i pročelnik za regionalni razvoj Ljudevit Krpan najavili su da će Marišćina, odnosno Ekoplus ovih dana dobiti dodatnih 4,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za opremu i normalno funkcioniranje.


Obilazak objekata


– Vidimo da Europska unija i dalje financijski prati ovaj projekt sa spomenutim iznosom kojim će se osigurati rezervni dijelovi i alati za Centralne zone gospodarenja otpadom Marišćina, kako bi se do listopada ove godine otklonili svi nedostaci i kako bi Marišćina funkcionirala sa sto posto kapaciteta. Primorsko-goranska županija je na to dodala još milijun kuna kojim sufinanciramo dodatna ulaganja, jer Marišćina mora biti potpuno funkcionalna i bez ikakvog negativnog učinka na okoliš, rekao je Krpan.


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je da će na sastanku klubova predložiti i obilazak Marišćine, Viševca te »crne jame« na Sovjaku. Podsjetio je da su i vijećnici prošlog saziva  Županijske skupštine uz stručno vodstvo posjetili Marišćinu kako bi na licu mjesta vidjeli funkcioniranje CZGO-a.


– Bez obzira na sve, Marišćina je najmoderniji i najfunkcionalniji ovakav projekt u Hrvatskoj, zaključio je pročelnik Ljudevit Krpan. On je ujedno javnost informirao i o aktivnostima upravnih tijela PGŽ-a na pripremi i provedbi EU projekata. Naglasio je da je Primorsko-goranska županija među najuspješnijima u apsorpciji bespovratnih sredstava i EU projektima. Dosad je provedeno oko 40 projekata ukupne vrijednosti više od 470 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač  dodijeljeno 47 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.




Na pitanje da komentira zahtjeve HDZ-a da netko u Županiji politički odgovara zbog slučaja Valerija Jurešića, pročelnika koji je morao otići zbog nezadovoljenih uvjeta na natječaju, Erik Fabijanić je rekao:


– Pa koliko ja znam, Županija je dobila spor, tako da ne znam o kakvoj odgovornosti govorimo. A drugo, osobno smatram da se treba vrednovati nečije radno iskustvo, bez obzira na formalni staž. Primjerice, što je s pomorcima koji godine provode na platformama, a ne vodi im se staž u Hrvatskoj – to sigurno nisu ljudi bez radnog iskustva, kazao je Fabijanić.



Program ADRION


U fazi evaluacije je 21 projekt ukupne vrijednosti 251 milijun kuna, pri čemu vrijednost planiranih bespovratnih sredstava iznosi oko 53 milijuna kuna. Trenutno je u provedbi još 35 projekata ukupne vrijednosti preko 800 milijuna kuna, pri čemu je Primorsko-goranskoj županiji zajedno s ustanovama i trgovačkim društvima kojima je (su)osnivač dodijeljeno 329 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Upravo s provedbom kreću i novoodobreni projekti Primorsko-goranske županije u okviru Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje ADRION«, kazao je Krpan. Najavio je da će tim »novim novcima« biti primjerice financirana i energetska obnova zgrada i ambulanti Doma zdravlja, kao i niz luka i lukobrana itd.