U Rijeci predstavnici moćne kineske korporacije

COSCO ozbiljan kandidat za Zagrebačku obalu

Darko Pajić

Visoka delegacija kineske kompanije dolazi u riječku luku, što je uzvratni posjet nakon što je ministar pomorstva Siniša Hajdaš Dončić prije tri tjedna bio u Hong Kongu



RIJEKA Riječku luku će posjetiti i obići predstavnici kineske tvrtke COSCO Pacific Limited, te će im od strane predstavnika Lučke uprave Rijeka biti prezentirane investicijske mogućnosti riječke luke, prije svega vezane uz projekt izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.


Riječ je o svojevrsnom uzvratnom posjetu kineske delegacije jer je prije tri tjedna u Hong Kongu bilo hrvatsko izaslanstvo koje je osobno vodio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u pratnji ravnatelja Lučke uprave Rijeka Vlade Mezaka.


Kineski COSCO


Pregovori s predstavnicima tvrtke COSCO bili su jedini razlog ministrovog odlaska u Kinu, što samo po sebi govori kako je interes Kineza za ulaganje u Rijeci ovoga puta izuzetno ozbiljan i usmjeren na projekt Zagrebačke obale, ali i popratnog korištenja i razvoja pozadinskih kapaciteta industrijskih zona, kako postojeće zone na Kukuljanovu, tako i one na Miklavlju, koja se tek treba početi razvijati.




Prema neslužbenim informacijama, sasvim je izvjesno kako će kineski COSCO biti jedan od kandidata na natječaju za dogradnju 280 metara Zagrebačke obale, kao i za opremanje cijelog terminala te pravo na njegovo vođenje i korištenje u koncesijskom razdoblju koje bi moglo biti određeno na 30 godina, moguće i više ovisno o natječajnim uvjetima.


Riječ je o međunarodnom natječaju koji se priprema u Lučkoj upravi Rijeka i to po protokolu i pravilima Svjetske banke, te se njegovo raspisivanje očekuje tijekom ove jeseni. Procjenjuje se da bi koncesionar na Zagrebačkoj obali mogao biti odabran krajem 2014. godine, kada bi već trebala biti u tijeku sama izgradnja terminala.


Projektiranje terminala


U ovom trenutku još uvijek traje faza projektiranja terminala koja bi trebala biti dovršena do kraja ove godine, nakon čega se očekuje i početak izgradnje od strane konzorcija talijanskih tvrtki CO.ED.MAR., Grandi Lavori Fincosit i Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro, kojima je pripao projekt vrijedan 70,6 milijuna eura.


Inače, COSCO već ima svoj terminal u grčkom Pireju, te bi Rijeka mogla postati druga europska luka za ulaz kineskih roba u Europsku uniju ukoliko se njihova ponuda na budućem natječaju pokaže najboljom. Neovisno o tome tko će biti koncesionar, procjenjuje se da bi njegova investicija okvirno iznosila između 150 i 200 milijuna eura samo na terminalu Zagrebačka obala.


U kineskoj delegaciji koja će biti u Rijeci nalaze se potpredsjednik COSCO Pacific Limiteda Wang Xingxu, zamjenik generalnog menadžera za strategiju i razvoj Hung Chun, Johnny, direktor terminala u Pireju kap. Fu Chengqiu te njegov zamjenik u Pireju Zhang Anming, te direktor tvrtke COSCO u Italiji Xu Hongji, kao i njegov zamjenik Marco Donati.


Prezentaciju razvojnih i investicijskih potencijala riječke luke kineskoj delegaciji vodit će ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak, a tijekom dana predviđen je i obilazak luke brodom »Vid«.