Ogorčenje u Listi za Rijeku

ČESTITKA IZ ZAGREBA: Ministarstvo uprave zabranilo uporabu riječke trobojnice kao službene zastave

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Sve ove odluke ne samo da su sramne, već duboko vrijeđaju građane Rijeke i Kvarnera jer naši građani trpe ovu i ovakvu omalovažavajuću politiku centralne vlasti punih 28 godina - zaključio je Miletić, spominjući i usvajanje lex LNG-a te povećanje mostarine preko Krčkog mosta



RIJEKA  Riječki gradski parlament malo je odluka prihvatio konsenzusom, a jedna od njih je i da se kao službena zastava Grada Rijeka odredi riječka trobojnica. Odluka je prihvaćena jednoglasno, za nju su glasovali i HDZ-ovi vijećnici prije dvije godine, a prije nekoliko dana, nakon dvije godine promišljanja, stigao je i odgovor Ministarstva uprave – riječka trobojnica ne može biti službena zastava Grada Rijeke.


Gradski vijećnik Liste za Rijeku Predrag Miletić ogorčen je takvom odlukom, a posebno je ogorčen zbog toga što je takva »čestitka« stigla u Rijeku tijekom dana proslave riječkoga zaštitnika, Svetog Vida.


– U obrazloženju je navedeno da se radi o »iredentističkom znakovlju, te da Rijeka ne bi trebala ići u tom pravcu«. I kada čovjek iščitava ovako obrazloženje potpisano od aktualnog ministra uprave može samo zaključiti da Lovro Kuščević ima potpuno krive informacije od nekoga tko zlonamjerno doživljava Rijeku i riječki duh ili je jednostavno ministar-imbecil. Kome u vladi i u HDZ-u je od interesa vođenje ovakve politike prema Rijeci i Kvarneru, kome je od interesa stvaranje »zle krvi« i još većih animoziteta prema »službenom Zagrebu«, animoziteta prema regijama…Sve ove odluke ne samo da su sramne, već duboko vrijeđaju građane Rijeke i Kvarnera jer naši građani trpe ovu i ovakvu omalovažavajuću politiku centralne vlasti punih 28 godina – zaključio je Miletić, spominjući i usvajanje lex LNG-a te povećanje mostarine preko Krčkog mosta.




Podsjetimo, predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić dao je naslutiti da će Ministarstvo uprave poslati odbijenicu pa je pripremio prijedlog odluke da riječka trobojnica postane svečana zastava, a za što ne treba ishodovati suglasnost resornog ministarstva.