Ukras grada

ČAROLIJA Japanska trešnja uljepšala proljeće u središtu Rijeke

Ljiljana Hlača

Foto: Željko Raukar

Foto: Željko Raukar

Na društvenim mrežama dijele se fotografije stabla u punom cvatu, a javila se i ideja za pokretanje građanske inicijative da se na prostoru uz Rječinu zasadi cijeli drvored ukrasnih trešanja



RIJEKA Čarolija proljeća moguća je i u srcu Rijeke – u centru grada, na Školjiću, uz cestu, a blizu Inine pumpe, procvala je ukrasna trešnja. Riječ je o trešnji japanske vrste, a čiji cvat u kulturi izlazećeg sunca predstavlja ljepotu, buđenje, prolaznost te najavljuje proljeće. Stablo je izazvalo veliku pozornost građana, koji su na društvenim mrežama dijelili njegove fotografije, a javila se i ideja za pokretanje građanske inicijative da se na tom prostoru uz Rječinu zasadi cijeli drvored ukrasnih trešanja. 


– Školjić je poseban, tu raste jedno stablo ginka a imamo i ukrasnu trešnju. No, za sada Mjesni odbor Školjić ne planira iz svojih sredstava sadnju dodatnih trešnji na području našeg Odbora. No, kada je riječ o zelenilu, trenutno se ono zbog sigurnosnih razloga orezuje u parku u Ulici žrtava fašizma između zgrada 6 i 8, a u kojeg se planira uložiti još 400.000 kuna – naveli su nam u ovom Odboru.


U Komunalnom društvu Čistoća, koje brine o riječkim zelenim površinama, vele nam da je riječ o starom stablu koje je zasađeno zasigurno prije 20 godina, a možda i više, i da je nekad na tom dijelu bio cijeli drvored japanskih trešanja. Trenutno se radi o jedinstvenom primjerku.




– Ovo stablo jako je osjetljivo, traži zavjetrinu, a mi u Rijeci takvih lokacija baš i nemamo. Stoga ovakvih stabla nemamo po gradu. Ove godine trešnja sa Školjića posebno je lijepa, prošle godine kada je bilo nešto hladnije te je bilo dosta bure, nije bilo baš tako. Ljepoti je kumovalo i neobično toplo vrijeme.


Da je sve nekako drugačije ukazuje i to da nam je dobar dio bilja u gredicama procvalo mimo rasporeda cvatnje – rekla nam je Minorka Modrić, voditeljica Radne jedinice za održavanje zelenila u riječkom komunalnom poduzeću.