Kulturna suradnja za primjer

ČAČAK U RIJECI: Obersnel ugostio delegaciju iz Srbije. Pozvali ga da posjeti Čačak

Biljana Savić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

U program EPK 2020 nastojimo uključiti gradove prijatelje, bez obzira na to imamo li s njima potpisane sporazume o suradnji ili ne, i tu vidimo mogućnost da se i Grad Čačak predstavi u sklopu programa, kazao je Obersnel i najavio da će do kraja godine Rijeka biti veliko grdailište, rekao je Obersnel. 



RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, njegovi zamjenici Marko Filipović i Nikola Ivaniš i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula u salonu Grada Rijeke ugostili su delegaciju srpskog grada Čačka. Jučerašnji susret zapravo je samo nastavak višegodišnje uspješne suradnje dvaju gradova, uglavnom na području kulture koju je inicirala Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva, uz potporu i podršku Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Obersnel je izrazio zadovoljstvo što se dugogodišnja suradnja između Čačka i Rijeke, koju su inicirali članovi Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, nije svela samo na područje kulture s obzirom na to da je HGK – Županijska komora Rijeka prošle godine potpisale Sporazum s privrednom komorom u Čačku o suradnji, a bilo je riječi i o realizaciji suradnje u turizmu.


Obersnel je kazao da je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020 u svom programu izdvojila pravac Rijeka – luka različitosti želeći naglasiti otvorenost, toleranciju i razumijevanje po kojoj je Rijeka poznata i gdje se različitost smatra bogatstvom a ne preprekom.


– U program EPK 2020 nastojimo uključiti gradove prijatelje, bez obzira na to imamo li s njima potpisane sporazume o suradnji ili ne, i tu vidimo mogućnost da se i Grad Čačak predstavi u sklopu programa, kazao je Obersnel i najavio da će do kraja godine Rijeka biti veliko grdailište. Zamjenik riječkog gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš, u funkciji predsjednika Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva, najavio je da će ove godine mladi nogometaši NK Borac iz Čačka kao prvi klub iz Srbije sudjelovati na 66. izdanju Kvarnerske rivijere, jednog od najstarijih nogometnih turnira u mlađim uzrastima u Europi i svijetu, dok je Petar Mamula pozvao goste iz Čačka da dođu u Rijeku i u drugim goduišnjim dobima, a ne samo za vrijeme karnevala. Inače, karnevalske udruge iz Srbije već godinama sudjeluju na Riječkom karnevalu pa će tako i ove godine K.G. Iskre iz Čačka sudjelovati u karnevalskoj povorci Međunarodnog riječkog karnevala s maskom »Rascvetana mladost Guče«.




Zamjenica gradonačelnika Grada Čačka Milica Dačić izrazila je želju da se dobra dosadašnja suradnja nastavi i proširi uz kulturu i na druge djelatnosti. 


– Grad Čačak prepoznao je značaj mogućnosti proširenja suradnje, pa se moramo potruditi da temeljem potpisanog sporazuma gospodarskih komora povežemo gospodarstvo Rijeke i Čačka, s obzirom na to da je Čačak svojevrsni prometni čvor prema Makedoniji, Bugarskoj i BiH, na Koridoru 10 i Koridoru 11, kazala je Dačić i pozvala gradonačelnika Obersnela da prvom prilikom posjeti Grad Čačak. Pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka Milan Bojović kazao je Obersnelu da je vidio da je na web stranicama Grada Rijeke jasno i transparentno opisan svaki korak razvoja pojedinog projekta i kako se transparentno vodi javna nabava i zamolio ga da ga obuči u tom projektu.


U sklopu bogate kulturne razmjene, Udruga hrvatsko srpsko prijateljstvo organizirala je sinoć u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku Večer pjesama i plesova, na kojoj su nastupiti KUD Milisav Petrović iz Čačka, FA Zora iz Opatije i KUD Fratelanza Zajednice Talijana Rijeka.