Inzistira da se drži roka

Butković zapovijedio: ‘Cesta za Marišćinu mora biti gotova do 15. lipnja’

Marinko Glavan

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Izgradnja ove prometnice, odnosno njene dionice od Hosti do Marišćine, traje još od 2013. godine, a u međuvremenu je bio raskinut ugovor s izvođačem radova Hidroelektrom te sklopljen novi ugovor s tvrtkom PZC, koja je u studenom prošle godine preuzela gradilište i nastavila s radovima



RIJEKA Bitno je da ova cesta bude završena do početka turističke sezone. Rok je 15. lipnja, to nam je cilj i inzistiram da se tog roka držimo. To je zapovijed. Ako bude kakvih poteškoća, rješavat ćemo ih odmah. Ministarstvo je tu, Hrvatske ceste su tu i nema toga tko će ovo zaustavljati, poručio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković prilikom obilaska gradilišta državne ceste D-427, koja će povezivati Rujevicu s Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, ali ujedno preuzeti i ulogu glavne prometnice između Viškova i Rijeke.


Gradilište su, zajedno s ministrom i njegovim pomoćnikom Anđelkom Petrinićem, obišli župan Zlatko Komadina sa suradnicima, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, te predstavnici investitiora Hrvatskih cesta i izvođača radova.


Izgradnja ove prometnice, odnosno njene dionice od Hosti do Marišćine, traje još od 2013. godine, a u međuvremenu je bio raskinut ugovor s izvođačem radova Hidroelektrom, te sklopljen novi ugovor s tvrtkom PZC koja je u studenom prošle godine preuzela gradilište i nastavila s radovima. Ukupno je dosad na izgradnju utrošeno šest godina i oko 125 milijuna kuna, a cesta još nije završena, zbog čega ju je Butković nazvao »traumom«.




– Drago mi je da je ministar Butković nastavio tamo gdje sam ja stao i dokazao da su sve ovo bitni projekti, dodao je župan Komadina, ističući kako je Viškovo, kao najveća općina u Hrvatskoj, prometno strašno opterećena.Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović izrazila je zadovoljstvo nastavkom radova na izgradnji ceste do Marišćine.


– Vjerujem da će rokovi biti ispoštovani, jer mještani Viškova još od 2013. godine željno iščekuju ovu prometnicu. Bitna nam je iz brojnih razloga, zbog Marišćine, ali i zbog radova na sanaciji zatvorenog odlagališta otpada Sovjak, za što je u tijeku javno savjetovanje, tako da vjerujem da će nam ova cesta pomoći i u realizaciji tog, za nas izuzetno bitnog projekta – rekla je Udović.



O napredovanju izgradnje ceste govorio je Tomislav Dragovan iz Hrvatskih cesta, podsjetivši da je ugovor s bivšim izvođačem, tvrtkom Hidroelektra-niskogradnja, bio raskinut u siječnju prošle godine, nakon čega je proveden novi postupak javne nabave, u kojem je kao novi izvođač izabrana tvrtka PZC iz Slavonskog Broda.


– Vrijednost preostalih radova na trasi dugoj 7,6 kilometara je oko 37 milijuna kuna, dok je s bivšim izvođačem izvedeno radova u vrijednosti oko 82 milijuna kuna, dok su troškovi nadzora iznosili oko pet milijuna kuna, što je više nego što je bilo predviđeno, jer su se radovi protegnuli kroz puno dulji period od ugovorenog. Trasa je podijeljena na tri etape. Prva etapa, od Rujevice prema Marinićima, je završena prije dvije godine. Završen je i dio uz sam Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, kako bi se osigurao pristup centru, dok i dalje traju radovi na ostatku druge i treće etape. Ugrubo, neke su dionice već i asfaltirane, ali ima još dosta posla, od same ceste na nekim dijelovima, do izgradnje oborinske odvodnje, potpornih zidova, bankina, kružnog toka i tako dalje. Ugovoreni rok za završetak radova je 14. lipnja – rekao je Dragovan.